Printesa de Cleves

Inscris de Iolanda Covaci, pentru Spitalul din Timisoara, Categoria: Teatru

Proiectul propus este bazat pe un proiect deja realizat si care a castigat concursul de rezidente al Institutului Culural Roman la Paris in iunie 2012. Este vorba despre dramatizarea si punerea in scena a primului roman psihologic, “Printesa de Cleves” de Madame Lafayette, sub forma unei sedinte de psihodrama.
Protagonistul, ales dintre toti cei prezenti, respectiv printesa de Cleves, este invitata de catre Jacob Moreno sa dezvaluie blocajul emotional cu care se confrunta, recreand momente din viata ei, imaginand conversatii ce nu au avut loc vreodata, prin mijloace specifice psihodramei.
In urma scolii de vara de psihodrama de la Paltinis s-a mai adaugat o introducere si o incheiere piesei de teatru.
Introducerea a constat in niste exercitii de warm-up cu toti cei prezenti. Pacientii si-au spus numele si o poveste legata de numele lor. Apoi au primit niste tricouri albe. Pe spatele tricoului fiecare a desenat ceva ce simbolizeaza starea lor de spirit inainte de a viziona spectacolul si au dat un nume desenului.
Drept incheiere, s-a facut sharing, in care fiecare pacient a fost invitat sa dea un feedback, sa spuna in ce fel ce a vazut, trait, se potriveste cu o situatie din viata lui. Apoi fiecare a fost invitat sa deseneze pe fata tricoului ceva ce simbolizeaza starea lui de spirit actuala, dupa experienta psihodramatica, si sa ii dea un nume. Fiecare pacient a impartasit cu ceilalti continutul tricoului sau, fata/verso. Pacientii, de asemenea, au participat activ in timpul spectacolului ca euri auxiliar.
Piesa a avut si accente comice ce au reiesit din confruntarea dintre cele doua epoci (sec 16-Printesa si sec 20-Moreno), terapia prin ras fiind eficienta in orice situatie. Faptul ca aceasta confruntare este posibila, precum si faptul ca actiunea se petrece la Paris ajuta la creearea unui spatiu magic, suprarealist, unde totul este posibil, astfel pacientii uitand ca se afla intr-un spital pentru 1 ora/ 1 ora 30 min, atat cat a durat proiectul.