Create. Act. Enjoy.

Inscris de Diana Buluga, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Teatru

Proiectul se incadreaza in sfera artelor interactive, fiind caracterizat de creativitate, accesibilitate, deschidere, spontaneitate, inovativitate. Intr-un spatiu neconventional precum cel a Spitalului de Recuperare Cluj-Napoca, s-a dat ocazia pacientilor de a avea rolul de creatori ale acestor proiecte artistice.

Pornind de la ideea ca pacientul, pe durata internarii sale, are nevoie de mai mult decat de un spectacol, s-a dorit implicarea lui maxima, astfel incat la finalul proiectului sa simta ca a contribuit la crearea operei artistice. Astfel, timpul petrecut in spital va trece mai usor, in final pacientul avand o poveste de suflet cu care sa asocieze sederea lui in spital si pe care o va putea impartasi ulterior.

Prima etapa, cunoasterea pacientilor a fost pentru a se obisnui unii cu ceilalti iar mai presus de asta, dorinta de a-i incuraja sa participe cat mai activ, dorinta de a-i face sa se implice, transformandu-i treptat, in participanti activi, desprinzandu-i de rolul pasiv (de spectactor) in care se plaseaza de obicei persoanele care nu au interactionat pana acum cu mediul artistic.

Urmatoarea etapa, teatrul, care a fost o inlantuire de mini-spectacole in care pacientii au propus scenariile, iar cu ajutorul unui specialist acestea au dobandit o forma spectaculara. Apoi, ei au putut opta pentru postul de actor, unde, impreuna cu actorii profesionisti au pus in scena mini-spectacolele.

Ultima etapa, filmul. Toti pacientii au avut ocazia sa realizeze un scenariu, sa filmeze, sa joace si sa monteze un scurt metraj.

S-a dorit ca cei aflati in suferinta sa fie ajutati sa treaca mai usor peste boala, sa aduca alienare si sa contribuie la o recuperare cat mai rapida, arta putand fi terapeutica daca este pusa in practica in favoarea fiintei umane, daca tot ceea ce presupune arta stimuleaza persoana in cauza.

Link-ul de unde pot fi descărcate materialele cu date despre membrii echipei(CV-uri, biografii, fotografii proiecte de teatru și film):http://wtrns.fr/191vSRYSrajS80