ZBOR SPRE STELE

Inscris de Corina Don, pentru Spitalul din Timisoara, Categoria: Handcraft

Proiectul de arta pluridisciplinar „Zbor spre stele” pe care il propun Spitalului Clinic de Urgenta din Timisoara are ca beneficiari atat copii cat si adulti internati, cu diferite afectiuni, fara a alege o sectie anume (participarea se va face prin exprimarea benevola a dorintei) in grupuri de 15 -20 persoane/atelier.
Perioada spitalizarii poate fi una dificilă, cu anxietati si disconfort psihologic si somatic, dar aceste trairi pot fi reduse prin exprimare somatica si emotionala adecvata, in acord cu nevoile si posibilitatile fiecaruia, copil sau adult. Propun un proiect care se adreseaza atat corpului si mintii cat si sufletului, fiecare din noi fiind o magie holistica de trairi, ganduri si comportamente, care asteapta cu nerabdare sa se exprime unic si creativ.
„Zbor spre stele” cuprinde 4 tipuri de ateliere (2- handmade, 1 -teatru, 1- povesti terapeutice) ce stimuleaza creativitatea si exprimarea emotionala, favorizeaza relaxarea si reduce anxietatea, genereaza stare de bine psihologic, cresterea stimei de sine si incurajeaza comunicarea pozitivă intre pacienti. De asemenea, activitatile in grup dezvolta abilitatile sociale si de coping (puterea grupului, unicitatea fiintei umane, exemple pozitive) dar creste si echilibrul psihoemotional si psihosomatic.
ATELIER 1 – Handmade prin tehnica servetelului
Se vor realiza diferite obiecte (farfurie, rame, suporturi, tablouri) folosind aceasta tehnica creativa ce stimuleaza creativitatea si genereaza stare de bine somatic si psihologic.
Durata – 2- 3 ore/atelier, cate 2 ateliere pentru adulti si 2 ateliere pentru copii /saptamana
ATELIER 2 – Handmade prin tehnica Quilling
Se vor realiza prin aceasta tehnica antica a rularii hartiei diferite obiecte (felicitari, fluturi, flori, suporturi, bijuterii)
Durata – 2- 3 ore/atelier, cate 2 ateliere pentru adulti si 2 ateliere pentru copii /saptamana
Fiecare produs realizat este unic si va apartine fiecarui copil/adult, ca un cadou personal al imaginatiei, ca un semn al calatoriei unice, al zborului spre stele, autentic si plin de inspiratie al fiecaruia.
ATELIER 3 – Crestem prin teatru
Vom participa la ateliere de improvizatie, teatru-imagine si psihodrama avand ca beneficii cresterea stimei de sine, exprimarea corporala si emotionala, dobandirea echilibrului psihoemotional
Durata – 2- 3 ore/atelier, cate 2 ateliere pentru adulti si 2 ateliere pentru copii /saptamana
ATELIER 4 – Povesti terapeutice, Povestea MEA
Vom asculta/citi impreuna povesti terapeutice dar vom si crea propria poveste terapeutica de crestere si dezvoltare personala, in functie de nevoile si dorintele fiecaruia.
Durata – 2- 3 ore/atelier, cate 2 ateliere pentru adulti si 2 ateliere pentru copii /saptamana
La finalul proiectului vom realiza 2 albume foto ( 1 pentru copii, 1 pentru adulti cu poze din timpul atelierelor de arta, dar si cu povestea personala/daca pacientul doreste) si 2 panouri cu poze ce vor fi expuse in spital, pentru intelegerea beneficiilor pozitive ale artei, vizibilitatea lor fiind libera pentru pacienti, personal medical, rude, vizitatori etc.
Conferinta de presa de la finalul proiectului va cuprinde cateva discutii din partea pacientilor implicati dar si din partea personalului medical, cu expozitia foto si prezentarea prin videoproiector, in PowerPoint a intregului proiect de arta atat pentru copii cat si pentru adulti.
Costuri
1.Transport Arad-Timisoara si retur – 150 E
2. Materiale promotionale (afisate in spital) -afise, pliante – 120 E
3. Materiale Handmade tehnica servetelului – 600 E
4. Materiale Handmade tehnica Quilling – 600 E
5. Materiale poveti terapeutice- hartie alba, colorata, creioane – 50 E
6. Poze si albume foto, panouri – 400 E
7. Protocol fiecare atelier – 16 X 30E egal 480 E
8. Protocol final +conferinta de presa- 100 E
9. Aparat foto digital – 400 E
10.Alte cheltuieli – 100 E
TOTAL – 3000 E

Despre mine – formator, psiholog CJRAE si voluntar al INTEGRA Arad, cu experienta si formare in tehnicile NLP si Play-therapy, art-terapie (pictura, modelaj, dans si miscare, teatru, povesti)