Zambeste pentru viata

Inscris de Pricope Galan George, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Pictura

Mereu mi-a placut sa vad pe fetele oamenilor macar un zambet schitat. Orice lucru nesemnificativ poate aduce cu el un zambet, iar pentru persoanele spitalizate acest lucru inseamna enorm. Mi-ar face placere sa le descopar sufletul si sa-i fac sa vada partea artistica ascunsa a sufletului lor. Intentionez sa descompun proiectul in 2 etape. Elementul comun al celor doua este terapia prin arta. Proiectul se adreseaza pacientilor Institutului de Urgenta pentru boli cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucuresti. Prima etapa vizeaza pacienti adulti, iar a doua etapa vizeaza pacienti tineri din sectia de pediatrie.
Sunt student la facultatea de arte plastice “George Enescu”din Iasi, sectia grafica. Avand in vedere ca in orasul meu nu exista spitale cuprinse in proiect, vreau sa aplic pentru Bucuresti, unde voi avea sustinerea si implicarea in proiect a unui prieten pe tot parcursul programului.
Imi va face placere ca la finalul proiectului sa donez spitalului cateva lucrari facute de mine, in afara programului proiectului. Vreau sa ofer pacientilor o experienta unica, in speranta ca le voi trezi interesul pentru artele plastice si ca le voi oferi sansa refularii, uitand pentru moment de tarele lasate de boala cu care se confrunta.
Primul proiect se va derula in primele 3 saptamani ale lunii septembrie, 4 zile pe saptamana a cate 2 ore pe zi. Se va adresa persoanelor adulte, celor care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele, abilitatile, aptitudinile si competentele. Acestora le voi prezenta curente, pictori si lucrari celebre cu ajutorul printurilor, incercand sa-i fac sa patrunda in tainele artei si le voi oferi sansa sa experimenteze culorile prin care sa invete sa se exprime si sa-si cunoasca alter ego-ul lor. Voi organiza cu pacientii diverse jocuri constructive si interactive. Vom executa caricaturi intr-o atmosfera prietenoasa si destinsa, la final organizand o expozitie. Astfel subiectii vor ajunge sa se cunoasca intre ei si sa creeze legaturi, lucru benefic in recuperarea lor. Obiectivele primei etape:
-directionarea psihologica a pacientilor prin intermediul culorilor si cu ajutorul dialogului, focalizandu-le energiile asupra unui rezultat unic si dorit de toti si anume vindecarea pacientului;
- utilizarea cunostintelor, abilitatilor si capacitatilor personale acumulate, in situatii de studiu si in dezvoltarea personala;
- distragerea atentiei de la problemele de sanatate cu care se confrunta prin intermediul colegilor si a personalului ‘zambeste pentru viata’;
- exprimare libera a ideilor, emotiilor si frustrarilor prin intermediul culorii;
-crearea unor legaturi intre pacienti pe parcursul programului.
Al doilea proiect se va desfasura in ultima saptamana din luna si va cuprinde mai multe activitati. Avand in vedere ca ma adresez copiilor si tinand cont de curiozitatea lor, pentru inceput le voi capta atentia imbracand peretii salii cu niste foi de dimensiuni mari pe care ei le vor desena, lasandu-i sa se exprime liber. Ii voi stimula si motiva oferindu-le diplome si diverse premii. Voi imparti printuri facute de mine pe care copiii le vor colora dupa un model si ii voi destinde cu jocuri interactive. Obiectivele etapei a doua:
-petrecerea timpului intr-un mod educativ si constructiv intr-un mediu calduros propice copiilor;
-dezvoltarea abilitatilor in domeniul artei;
-crearea unor legaturi intre copii.
Scopul acestor activitati, este de a creea un ambient si un cadru placut pacientilor din spital, de a face trecerea timpului cat mai usoara si agreabila, si de a-i ajuta pe pacienti sa dezvolte strategii de rezolvare a problemelor proprii.
Cheltuieli pentru proiect (2700 euro):
materiale (hartie,panze,culori,printuri,pensule, etc) – 2000 euro
mancare/cazare/transport – 500 euro
cheltuieli neprevazute – 200 euro