Workshop de icoane pe sticlă

Inscris de Alexandra Terzi, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Pictura

Mă numesc Alexandra Terzi și sunt absolventa facultăți de Arte Plastice, secția Grafică, în cadrul Universității Naționale de Artă din București. Proiectul de terapie prin artă pe care doresc să-l realizez împreună cu pacienții secției de boli cardiovasculare a Spitalului Dr. C.C. Iliescu este un workshop de icoane pe sticlă.
Tehnica icoanelor pe sticlă poate fi folosită de către bolnavii cardiaci deoarece nu îi supune la efort fizic și oferă în același timp satisfacție.
Satisfacția este oferită de rezultatele impresionante ale picturii pe sticlă, culorile pictate pe sticlă sunt întotdeauna viu colorate, contrastul între negrul liniei desenului și culoare este plăcut privirii și foița de aur sau culoarea bronz care poate fi adaugată lucrării fac ca icoana să capete aspect prețios și extraordinar de frumos. O altă satisfacție pe care o pot avea participanții la workshop este plăcerea de a face ei înșiși un obiect de cult, de a se deconecta de la problemele sanătății lor printr-o activitate care nu este obositoare și este foarte plăcută.
Workshop-ul prin tema are si alte beneficii, tema este una care ar putea stârni interesul pacienților și dorință lor de a participa la un asemenea curs ar fi foarte mare.
Pacienții după ce vor picta icoanele vor rămâne cu icoana pictată de ei și acest lucrul este foarte atrăgător pentru participanți.
Tehnica icoanelor pe sticlă este una simpla, este nevoie de sticlă curată si degresată, sub care trebuie plasată o imagine cu icoana care urmează să fie desenată pe cealaltă parte a sticlei, desenul se poate realiza in peniță sau în pensulă subțire cu tuș, tușul trebuie să fie fixat si pe urma culorile sunt așezate de la alb la cele mai închise culori folosindu-se emulsie de ou cu apă. După ce sticla este pictată și stratul de foiță de aur sau de bronz este aplicat, se aplica un strat de vernis de tempera și icoana este așezată într-o rama, care la rândul ei poate fi pictată.
Toți acești pași vor fi explicați în broșuri pe care participanții le vor primi la workshop și pe care le pot lua cu ei, pentru a continua icoana acasă, dacă nu vor putea rămâne la workshop sau dacă vor să picteze o altă icoana și au nevoie de explicațiile respective.
În afară de materiale și broșuri participanții vor primi și imagini color cu icoanele pe care urmează să le picteze. Aceste imagini trebuie ajustate pentru mărimea sticlei pe care vor picta, putem avea două mărimi de sticlă și de ramă, pătrată si dreptunghiulară. De asemenea conturul și culorile imaginilor vor fi simplificate de către mine pe calculator, o să am o varianta doar linie, pe care o s-o desenez într-un software de grafică și una cu culoare și linie. Broșurile cu explicații vor fi și ele realizate într-un software de grafică pentru a fi cât mai simplu de înțeles.
La curs voi fi prezentă întotdeauna, gata să ofer ajutor și explicații participantilor și voi apela și la doi sau trei colegi pentru ajutor.
Pentru a realiza acest workshop este nevoie de materiale (sticlă, culori tempera, tuș, ouă si apă pentru emulsie, pensule, penițe, fixativ, vernis, ramă, ceară de parchet pentru ramă) și este nevoie indispensabilă de un laptop si o imprimanta, pentru a realiza broșurile, imaginile cu linie, pentru a ajusta ca pixeli și claritate și dimensiune imaginile icoanelor și pentru a le putea printa.

Link personal Alexandra Terzi