VIAŢA ÎNSEAMNA SENS, SENSUL VIEŢII ESTI TU!

Inscris de Maria Ghioldiş, pentru Spitalul din Timisoara, Categoria: Handcraft

Proiectul “ VIAŢA ÎNSEAMNA SENS, SENSUL VIEŢII ESTI TU!” îşi propune să schimbe atitudinea în faţa bolii atât a bolnavilor, cît şi a aparţinătorilor, a persoanelor resursă din viaţă celor suferinzi, oferindu-le o nouă perspectivă orientată spre creşterea calităţii vieţii, a speranţei de viaţă prin provocarea de a obţine SENS – VIAŢA TRĂITĂ CU SENS înseamnă creştere, dezvoltare, înseamnă împăcare, clarificare, conştientizare, înseamnă EU, aici si acum PRINTRE CEILALŢI.

Proiectul se adresează Spitalului Clinic de Urgenţă Timişoara datorită complexităţii specializărilor medicale: centru de diabet, cardiologie, maternitate renumită, nefrologie, gastroenterologie, endocrinologie, neurologie, medicină internă, chirurgie, urologie, ortopedie, ORL, ginecologie. Oameni în diferite ipostaze de viaţă, reuniţi pentru un scop comun- VIAŢA TRĂITĂ CU SENS- accesul la o evoluţie conştientă şi responsabilă, la manifestarea inteligenţei creatoare în rezolvarea problemelor de viaţă, la cultivarea atitudinilor de suport, toleranţă, empatie, confirmare mutuală, solidaritate şi iubire necondiţionată, aspirînd la redimensionarea spirituală a fiinţei umane, acum şi aici, în contextul evenimentelor cotidiene. A transforma experienţele traumatizante în “aliaţi” ai evoluţiei, prin resemnificare şi schimbarea perspectivei asupra sensului acestora, prin personalizarea înţelegerii lor, poate fi o cale de deblocare a resurselor, de repolarizare emoţională şi comportamentală, de însănătoşire şi optimizare a condiţiei umane contemporane.

Proiectul angrenează toate manifestările artistice asociate simţurilor vizual, auditiv, olfactiv, kinestezic susţinute prin exerciţii practice, active, participative care includ: teatrul, jocul de rol, desen/pictură, modelaj, handcraft, meloterapie, meditaţie creatoare. Abordarea este construită pe toate laturile umane de dezvoltare – fizică, cognitivă, emoţională, socială – fiind binecunoscută unitatea corp-minte-suflet, precum şi pe stimularea ambelor emisfere cerebrale şi a conexiunilor dintre acestea. În acest sens sunt folosite tehnici de corporalitate, tehnici proiective şi tehnici de rol, ce includ pictura, modelajul, colajul, muzica, jocurile şi mişcarea creativă, basmele şi povestirile metaforice, teatrul şi dramatizarea, etc., în vederea dezvoltării unei inteligenţe multiple, întrucât se doreşte stimularea şi dezvoltarea unitară a tuturor laturilor, astfel încât să se evite decalajele de dezvoltare sau blocarea dezvoltării pe un anumit palier, ceea ce genereaza dezechilibre pe toate celelalte paliere.

Se vor realiza grupuri de dezvoltare personală pentru adulţi, grupuri de suport: grupuri de suport pentru gravide, pentru tinere mămici, pentru persoane cu nevoi speciale, diagnosticate cu diferite tulburări de sănătate mentală, sau cu boli incurabile.

DE CE? Pentru dezvoltarea optimă a comportamentelor iniţiale în grupul nou, îndepărtarea timidităţii şi sporirea receptivităţii în situaţii noi de viaţă.

Lucrând împreună cu ceilalţi într-un mod non-competitiv capată un rol personal şi semnificativ în grup !

Aparţinând unui grup învaţă sa fie asertiv, să coopereze şi să respecte regulile grupului !

Grupul poate oferi suport şi incurajare !

Grupurile de suport sunt de diferite tipuri, conform nevoilor clienţilor nostri. Ele se adreseaza persoanelor care se află în suferinţă (dependenţă, pierdere, boală, relaţii conflictuale, doliu,etc.) şi sunt eficiente pentru diferitele momente dificile peste care este mai uşor să treceţi alături de persoane cu suferinţe asemănătoare cu ale dumneavoastră.

 

Grupurile se vor stabili în funcţie de vârstă şi în conformitate cu nevoile persoanelor ce vor alcătui grupul, în urma unui chestionar şi a unei evaluări prealabile.

Numarul întâlnirilor variază în funcţie de nevoile grupurilor formate, a problematicii şi a disponibilităţii participanţilor.

Materiale necesare: flipchart, coli, acuarele, pensule, creioane, hârtie creponată, markere, plastilină, cd-uri audio, etc.

Link personal Maria Ghioldiş