Viaţa în 32 de ipostaze

Inscris de Beligăr Cristina, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Handcraft

32.256 de piese. Atât va totaliza în varianta lui finală cel mai mare joc puzzle din lume, pe care propun să îl realizez împreună cu pacienţii şi chiar personalul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca. Este vorba despre o lucrare care aparţine artistului american Keith Haring şi se încadrează în curentul Neo-Pop. Imaginea intitulată „Double Retrospect”, formată din 32 de alte imagini, reprezintă mai multe ipostaze ale noastre, ca oameni, provoacă la numeroase interpretări şi consider că oricare dintre pacienţi poate contribui cu o piesă la acest puzzle gigant. Mai mult, sentimentul fiecăruia va fi acela de a fi contribuit şi el la realizarea unui tot, a unui întreg, va fi un sentiment de apartenenţă.

În varianta finală puzzle-ul va măsura 544×192 cm. În prezent acest puzzle a intrat în posesia mea, cuprinde 8 pungi din plastic a câte 4.032 de piese, iar prin unirea tuturor pieselor va rezulta o imagine de 10.5 m2 . Calitatea produsului este remarcabilă şi este fabricat de Ravensburger. Pentru mine, personal, realizarea puzzle-ului va fi un real tur de forţă şi va necesita o anumită tehnicitate pe care o deţin în urma realizării altor jocuri puzzle de-a lungul timpului şi care astăzi ar putea forma o galerie. Ceea ce mă recomandă cel mai mult să fiu coordonatoarea acestui proiect sunt, atât lucrările de tip puzzle anterioare şi răbdarea şi meticulozitatea pe care le am, dar în acelaşi timp convingerea că acest puzzle poate fi dus la bun sfârşit cu atât mai mult dacă dispun de ajutorul pacienţilor care doresc să se implice şi pe care îi voi implica chiar eu.

Puzzle-ul nu are un nivel de dificultate foarte ridicat, având în vedere că va fi îmbinat pe secţiuni şi consider că atât copii cât şi adulţi şi vârstnici pot lua parte la proiect. Rezultatul va fi unul remarcabil, original şi va atinge cu siguranţă scopul campaniei şi atâta timp cât mi se va oferi spaţiul necesar, la finalizarea acestuia, propun ca lucrarea să rămână pe unul dintre pereţii unei secţii, sau a unui hol de aşteptare, ca inspiraţie şi chiar ca metodă de terapie prin artă pentru viitori pacienţi ai spitalului. În varianta sa finală lucrarea va da culoare vieţii pacienţilor, îi va uimi şi va fi o dovadă că imposibilul poate fi posibil prin participarea fiecăruia dintre noi la realizarea unui lucru aparent lipsit de semnificaţie, dar măreţ în final.

Fondurile de care voi dispune le voi folosi pentru costul puzzle-ului, pentru angajarea unei firme care sa-mi asigure suporturile necesare din placaj, carton sau alte materiale pe care vor fi îmbinate secţiunile puzzle-ului, pentru achiziţionarea a opt sticle de lipici destinat lipirii pieselor, sau pentru înrămarea lucrării finale. Vor fi realizate şi fotografii pe tot parcusul îmbinării pieselor şi chiar un timelapse, (secvente video) cu toată munca noastră, de la potrivirea primei piese, la cea din urmă piesă. Va fi surprinsă bucuria din ochii pacienţilor atunci când puzzle-ul va lua formă.