Terapie prin teatru si lectura: ”Locuiesc intr-o carte cu povesti”

Inscris de Antonela Sofia Barbu, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Teatru

Proiectul ”Locuiesc intr-o carte cu povesti” si-a propus sa aduca in atentia conducerii Spitalului Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Sectia de pediatrie, faptul ca prin intermediul activitatilor de animatie culturala adresata copiilor si editarea unei carti cu povesti scrise de cei mici vom trezi interesul pentru lectura, teatru cu papusi si vom scoate in evidenta pasiunea copiilor pentru fotografie, creatie literara si pictura.

Ideea acestui proiect pleaca de la experienta avuta in anul 2010, la Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica “Luther” din Sibiu, unde am derulat impreuna cu Biblioteca Municipala ”St. L. Roth”, unde sunt angajata si Biblioteca judeteana ASTRA Sibiu o actiune de promovare a copiilor ce provin din medii defavorizate, dar talentati la dans.(http://ludotecaursuletiiveselimed2008.wordpress.com/2010/06/04/1iunie-2010-ziua-internationala-a-copilului-cu-zambete-si-baloane/)

Totodata, am experimentat in aceasta vara un Proiect numit ”Vacanta 3D”, in care am citit,am desenat, am compus povesti cu ursuletii la biblioteca si am pus in scena cu personaje papusi, pasaje din ”Fat Frumos din lacrima”, scrisa de Mihai Eminescu. Pe pagina bibliotecii se regasesc aceste albume cu fotografii (https://www.facebook.com/pages/Biblioteca-Municipala-StL-Roth-Medias/259884900694720).

Obiectivele acestui proiect sunt:

1. Atragerea copiilor spre ateliere de animatie culturala: creatie literara, pictura, desen, teatru cu papusi.
2. Stimularea copiilor de a-si petrece timpul in compania cartilor si a personajelor din poveste.
3. Realizarea unei carti cu povesti compuse de copiii aflati la Sectia de Pediatrie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj Napoca.

Benefiarii acestui proiect sunt:

- beneficiari directi: copiii din Sectia de Pediatrie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj Napoca
- beneficiari indirecti: bibliotecile partenere din tara ( din acest an detin functia de presedinte al Asociatiei Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, Filiala Sibiu)

Calendarul Proiectului:

- formarea echipei si alocarea responsabilitatilor
- inventarul resurselor necesare
- promovarea atelierelor de animatie culturala
- stabilirea programului si orarul atelierelor propuse
- monitorizarea proiectului
- evaluarea rezultatelor
- disimiarea proiectului

Bugetul se va incadra in limita sumei de 3000 de euro. Cheltuieli de transport, consumabile, materiale pentru ateliere, aparat foto, camera video, laptop, servicii de tehnoredactare, machetare, tiparire carte de povesti,trusa teatru de papusi, carti pentru copii, concursuri.

O scurta prezentare:

Antonela Sofia Barbu – manager de proiect

Angajata in cadrul Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias – Biblioteca Municipala ”St. L. Roht”

Proiecte castigatoare cu finantare de la Fundatia IREX:

- BUNINET – Bunicii invata sa comunice pe internet – adresat persoanelor de varsta a III-a : www.buninetmedias.blogspot.com
- PINK ENTER – adresat tuturor persoanelor de sex feminin, o platforma de preventie cancer de san. Momentan este doar acest blog, urmand ca pana la finalul anului sa existe un domeniu ro: www.preventiecancerdesan.wordpress.com

Activitatea de voluntariat o puteti citi pe www.antonelasofiabarbu.wordpress.com

Ultimul proiect castigat fiind adresat persoanelor cu handicap. Ma numar printre cei 14 voluntari de profesie alesi in acest an de Fundatia Vodafone: https://www.vodafone.ro/fundatia-vodafone/fundatia-vodafone/voluntar-de-profesie/Vodafone/despre-program/editia-2012/index.htm

Activitati cu copiii: in cadrul Bibliotecii Municipale “St.L.Roth“ Medias am infiintat Ludoteca Ursuletii Veseli si am derulat proiecte, in special pentru copiii care provin din medii defavorizate. Dupa desfiintarea ei, multe dintre activitati au fost derulate la CIP – Bibionet, noul serviciu al bibliotecii. ( ludotecaursuletiiveselimed2008.wordpress.com)

Link personal Antonela Sofia Barbu