Terapie prin artă

Inscris de Ana Cohut, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Pictura

Terapia prin artă.

Arta este cea mai profundă expesie a creativității umane. Într-un sens larg, termenul artă desemnează orice activitate care se bazează pe cunoștințe, exercițiu, percepție, imaginație și intuiție. Într-un sens mai strict, se adauga la cele de sus lipsa de funcționalitate (practică), cunoaștere, estetică.
Proiectul Terapie Prin Arta, constă in echiparea unui spațiu din interiorul unui spital/clinici/adăpost persoane defavorizate, cu elementele unui atelier de pictura. Proiectul nu este unul dificil de pus în practică, elementele indispensabile fiind urmatoarele:

- un spațiu/cameră de aproximativ 10 mp;
- materiale de pictura (pensule, creioane, hârtie, pânze, panouri pentru expunerea desenelor sau a picturilor, sevalete, palete pictura);
- mese si scaune;
- 1 sau 2 persoane voluntare pentru a coordona și susține bolnavii în timpul terapiei prin desen/pictură.
Toate cele de mai sus, la care se adauga și transportul, se incadrează în buget, dacă spațiul va fi dat in folosință gratuit de către spital.
Ideea proiectului nu-mi aparține in totalitate, poate doar titlul acestuia. M-a inspirat un documentar vizionat pe postul National Geographic, unde se relata faptul ca oamenii străzii dintr-un oraș din S.U.A, aveau acces gratuit intr-un astfel de centru de pictura. Aveau ocazia astfel sa-și exprime creativitatea, să se debaraseze de grijile zilnice și să se adăpostească măcar pentru o vreme intr-un loc primitor.
Este deja cunoscut,că pe lângă beneficiile și mulțumirile spirituale pe care arta ni le aduce, indiferent de forma ei și indiferent de modul în care intrăm în contact cu ea, este capabilă de asemenea să stimuleze pozitiv psihicul uman, fiind de un real spijin in lupta cu dependențele sau bolile.
Sunt absolut sigură că prezența unui astfel de atelier într-o clinică de dezintoxicare al persoanelor dependente de diferite droguri de exemplu, ar fi extrem de apreciat de către pacienți și nu numai. Medicii ar fi și ei mulțumiți de progresul vindecării.
Vă mulțumesc.

P.S. picturile anexate sunt creație proprie.