TEATRUL VINDECA ORICE. BUCURIE, JOC SI DRAG DE VIATA

Inscris de ADELA IANCU, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Teatru

Proiectul este conceput ca un atelier/curs de improvizatie, bazat pe jocuri teatrale, avand ca finalitate realizarea unor mini-spectacole. Jocurile au un efect eliberator, de detensionare atat la nivel psiho-emotional cat si fizic, dezvoltand gandirea pozitiva, spontaneitatea, imaginatia, relationarea, relaxarea si energizarea, creativitatea si in general, o stare de bine. Gandirea pozitiva si starea de bine au o influenta majora in recuperarea si vindecarea bolnavilor. Astfel proiectul va putea contribui la o vindecare/recuperare cat mai rapida. Perioada de spitalizare nu vai mai fi una de izolare, ci una de participare activa, de relazionare, si de ce nu, de posibilitatea de a lega prietenii, ceea ce va ridica moralul tuturor.

In debutul proiectului vom aloca un timp pentru documentare, timp in care ne vom cunoaste cu pacientii si personalul medical, in care se vor cunoaste si se vor obisnui unii cu ceilalti, se va crea astfel un mediu mai relaxat in care vor fi incurajati sa participe cat mai activ in actiunile proiectului. Atelierele teatrale vor avea o durata de maxim 2 ore/zi, de preferat de 3 ori pe saptamana. Toate jocurile vor fi adaptate conditiei fizice a pacientilor, intrun climat relaxat, de buna dispozitie si veselie. In final, vom crea impreuna mici spectacole ce se vor naste din jocurile creative (cum ar fi cel al povestilor dirijate, in care grupul construieste o poveste pe principiul “un singur creier, mai multe voci” ). Acestea vor fi prezentate in fata pacientilor-spectatori si a personlalului medical, filmate si inregistrate pe DVD, urmand ca fiecare participant sa primeasca un exemplar.
Pentru ca si pacientii care nu pot participa la ateliere, din diferite motive (imobilizati la pat, …) sa beneficieze de cateva momente de destindere si relaxare, vom face mici spectacole de teatru-lectura pe texte comice.
Participantii la ateliere vor primi de asemenea cadou un volum de povestiri cu titlul “Izvorul fericirii”, de Wolfgang Klein, o lectura tonica ce le poate insenina atat perioada de sedere in spital dar si cea de dupa.

Bugetul va fi cheltuit pe echipamente, carti, flori, DVD, transport, diurna, protocol (final), filmari, procesari, fotografii, etc

Adela Iancu
Teatrolog, regizor, dramaturg, scenograf
presedinte Asociatia Dellart