Teatru pentru viata

Inscris de Eva Crisan, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Teatru

Sunt Eva Crisan, actita la Teatrul National Cluj. CV-UL meu numara 33 de roluri jucate la TN Cluj si altele in strainatate (Londra, Almeida Theatre; Italia-Academia Romana din Roma si Institutul Roman de Cultura din Venetia, Ungaria (Institutul Roman de cult. Budapesta), Belgrad. De asemenea, sunt dramaturg. Piesa de teatru scrisa de mine “Mr. Nobody” a fost nominalizata anul acesta de Uniter la conc. de dramaturgie”Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2011″.
Proiectul meu”Teatru pentru Viata” consta in a scrie scenariul unei piese de teatru bazata pe povestea a cinci bolnavi alesi de mine din Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca si punerea lui in scena. Bolnavii vor tine un jurnal timp de o luna de zile si textele le voi prelucra intr-o viziune teatrala, reprezentata ca spectacol-lectura aceste spitale (decor, miscare scenica minimale).
Dupa ce va fi reprezentat in spitale, textul piesei de teatru va fi preluat de Teatrul National Cluj, si il voi lucra cu cinci actori profesionisti. Garantez un numar de trei reprezentatii si in functie de incasari, va putea fi preluat de Teatru si inclus in programul stagiunii(cu un numar nelimitat de reprezentatii). Textul piesei va fi trimis celor mai importanti regizori din tara, ca propunere pentru montare.
Scenariul va fi scris in urma insemnarilor de fiecare zi a celor cinci. Ma intereseaza teme ca: -elemente biografice, scurt memoriu, origini, provenienta
-sa-si descrie boala fiind constient de schimbarile care se produc in propriul corp, de durere, senzatii, modificari ale starii spre insanatosire
-sa observe lumina in diferite momente ale zilei
-sa observe detalii de arhitectura, ambient, la care rezoneaza (de ex. ornamente baroce, fisuri, degradare, ziduri surpate-tot ce poate fi o proiectie a propriei dizarmonii sau dimpotriva, acorduri interioare si din care pot construi scenografia)
-sa observe atitudini, portrete, zgomote, chipuri, mirosuri, detalii de imbracaminte
-sa observe dinamica sufleteasca a celor cu care vin in contact(ma intereseaza felul in care un accident psihologic, o fraza ii schimba dispozitia sufleteasca si poate fi o mangaiere, o jignire dureroasa, poate starni nostalgii, traume din copilarie, stari de reverie, revolta, dragoste, angoasa, teama de boala, teama de moarte- totul scris, constientizat, si printr-un scenariu de teatru, jucat si sublimat
-sa descrie evenimente cu mai multi participanti(o intamplare din salon din ziua respectiva; una tragica si una care i-a stranit rasul)
-sa descrie o masa a zilei(micul dejun, cina, etc)
-sa descrie in mod constant un personaj-doctorul care ii ingrijeste( felul in care se raporteaza la o alta persoana, de data asta, cel de care depinde cu viata)
-sa descrie momentul in care se trezeste si cel in care adoarme(vaz, auz, miros, simt)
-sa descrie persoana, lucrul pentru care a simtit iubire, (o scurta legatura afectiva)
-sa descrie o vizita(o persoana din exterior care il deviaza de la rutina)
-sa descrie ce a visat la un moment dat(un spatiu oniric, suprarealist al piesei, ca sa fixez scenariul intr-un stil si sa-l fac cat mai interesant vizual, teatral…)
-planuri de viitor, visuri
Costuri: 300 euro-decor, costume
200 euro-transport,deplasare costume, decor, actori
5 x 1oo euro- 5 bolnavi, text jurnal si cel putin 5 reprezentatii in spital
5 x 200 euro-actori profesionisti, cel putin trei reprezentatii la Teatrul National Cluj, Sala Studio
500 euro-drept de autor pentru scenariu
500 euro-regie, scenografie

DE CE TEATRU?
1. Masti. Masti. Masti. Fiecare om poarta o mie de masti zilnic, din momentul in care se pregateste sa iasa afara din casa sau afara din el insusi. Teatrul este la fel de tehnic ca un chirurg cu bisturiul in mana. Materialul uman pe care il imprumuti tu este perfect controlat din creier, disciplinat si pe bisturiu. Teatrul-de asta l-am ales-iti ofera ca nimic altceva, posibilitatea sa cobori atat de adanc in tine incat sa cunosti acest adevar: Cine sunt eu? Teatrul este autocunoastere!
2. Scoate la lumina traumele, haosul emotional, spaimele, nesigurantele, asteptarea, angoasa, teama de boala, teama de moarte-si sublimeaza totul. Noteaza pe hartie ce simti si impreuna vom face un spectacol. La sfarsit, vei putea spune:”Monstrul era frumos”!
3.Slab. Vulnerabil. Fricos. Urat. Retardat. Handicapat. Nebun. Ciudat. Inferior. Labil. imprevizibil….si alte etichete care ti s-au pus, odata cu boala, de cei cu iluzia superioritatii. Descopera cat de valoros esti, descopera-ti minunata dinamica interioara! Sufletul tau este cel mai fascinant spectacol creat vreodata. Lasa-l sa existe! Teatrul este terapie.