* TEATRU DE IMPROVIZATIE – (Re)descopera-te!

Inscris de Monica Anastase, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Teatru

„Daca vrei sa faci ceva constructiv pentru tine, sa te cunosti mai bine, chiar sa te descoperi, du-te la workshopul Improvisneyland si iti garantez ca vei adormi cu zambetul pe buze…” – Cristina, web designer, absolventa

Ce este improvizatia?
Improvizatia este o forma de spectacol, dar nu doar atat – este si o modalitate relaxata si relaxanta de a te (re)descoperi, de a-ti accesa capacitatile creative, imaginatia, spiritul ludic si buna cooperare cu cei din jur. La finalul fiecarei sesiuni, participantii sunt mai plini de bucurie, au o mai buna energie vitala, si se simt eliberati de stressul acumulat in restul timpului.
Iata ce spun absolventii cursurilor Improvisneyland:
„M-a ajutat sa ma descopar si sa ma deschid” – Tudor, student
„Am terminat cursul mai deschisi, mai relaxati, mai iubitori.” – Bogdan, director
„Am invatat ca e important să fii atent la ceilalti, sa tii cont de ei, sa fii receptiv la nou.” – Cristi, programator IT

De ce improvizatie?
Consideram ca pacientii spitalului „Prof. Dr. C.C. Iliescu” ar beneficia din plin de sesiunile pline de veselie, destindere si creativitate ale unui workshop de improvizatie, care i-ar ajuta sa inceapa o noua etapa in viata. Se stie ca rasul este o terapie foarte eficienta, iar cursurile de improvizatie sunt o modalitate jucausa si la indemana de a accesa resursele pozitive din propria persoana, si de a cunoaste noi prieteni. Aparitia momentelor de spontaneitate pot fi primul indicator al scaderii sau disparitiei anxietatii – unul dintre factorii favorizanti ai patologiei cardiovasculare.
Toate jocurile vor fi adaptate conditiei fizice a participantilor, cu un minim de efort necesar – jocuri de imaginatie si spontaneitate, tehnici de imbunatatire a atentiei si concentrarii, improvizarea unor povesti, mici scene improvizate ce investigheaza raportul dintre oameni de pe diverse pozitii (statut).

Cine sunt trainerii?
Actori profesionisti, membri ai trupei de improvizatie Improvisneyland, si traineri de improvizatie cu o experienta de 2 ani in workshopuri de acest gen – peste 100 de absolventi ai cursului de incepatori, peste 50 de absolventi ai cursului de avansati, aproximativ 20 de participanti la Laboratorul Improvisneyland (ultimul nivel, la care poti ramane cat de mult doresti).
In afara de cursurile organizate in mod normal, am avut actiuni pro-bono pentru organizatii precum Asociatia Alternativa 2003 pentru copii cu dizabilitati, Asociatia Pro-Vita Valea Plopului, Maratonul Hand2Hand etc.).
Membri trupei sunt: Axel Moustache (actor la TNB si membru in Compania Passepartout Dan Puric), Andreea Samson (actrita la Teatrul de Comedie), Madalin Mandin (cunoscut din serialele „Cu un pas inainte” si „Aniela”), Monica Anastase (actrita si producator de teatru), Pavel Barsan (actor la Teatrul Excelsior), Radu Ciobanasu (actor colaborator la Teatrul Foarte Mic) si Rozana Radu (actrita colaboratoare la Teatrul Foarte Mic).

Structura cursului
Propunerea noastra este sa formam doua sau trei grupe de cursanti, eventual doua de pacienti (cate una per intervale aproximative de varsta: 18-35 si 35-65) si una formata din personalul spitalului care intra in contact cu pacientii (medici – in masura timpului disponibil, asistente, ingrijitoare etc.), astfel, se pot imbunatati mult relatiile intre ei si pacienti, respectiv apartinatori. Numarul optim de cursanti / grupa este de 8-12.
Durata propusa a cursului este de 16 ore, impartite in functie de programul participantilor (preferabil de 2 ori pe saptamana, cate 2 ore).
La finalul cursului vom organiza o „lectie deschisa”, la care vor asista ceilalti pacienti, prieteni si rude, si in cadrul careia cursantii vor improviza jocurile si scenele lor preferate din cadrul cursului, sub atenta indrumare a trainerilor. Aceasta lectie deschisa va fi urmata de un spectacol de improvizatie sustinut de trainerii cursului.
Exista posibilitatea de a transmite aceasta lectie deschisa si spectacol, prin internet, celorlalte spitale participante la proiectul „Arta pentru viata”.

Bugetul proiectului
Bugetul de 3.000 de EUR va fi investit in principal in aparatura necesara sustinerii lectiei deschise si spectacolului de final.
Astfel, propunem urmatoarea structura a bugetului:
Camera video – 470 EUR
Camera foto – 750 EUR
2 Microfoane – 850 EUR
2 Reflectoare cu stative – 330 EUR
Tricouri pentru cursanti – 400 EUR
Protocol pentru cursuri si lectia deschisa – 200 EUR

Link personal Monica Anastase