Psychegrafie – Atelier de scris terapeutic adresat pacienților internați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”

Inscris de Iulia Stoian, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Literatura

Psychegrafie – Atelier de scris terapeutic adresat pacienților internați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.
Psychegrafie este un Atelier de terapie prin scris susținut de un psihoterapeut și de doi invitați scriitori (consacrați și debutanți).
Scopul atelierului este creșterea confortului psihic al pacientului afectat de probleme cardio-vasculare și definirea unui instrument de comunicare și inter-relaționare la îndemână. Colaborând cu scriitori, pacienții pot descoperi faptul că rolurile pot fi inversate, că un autor poate să devină cititor și invers.
Un alt scop al campaniei este implicarea scriitorilor în problemele sociale. Literatura nu există doar în cărți, este parte din viață și poate avea o contribuție importantă la îmbunătățirea vieții.

Durata și continuarea proiectului
Prima serie 1-15 septembrie-4 întâlniri
A doua serie 16-30 septembrie-4 întâlniri
Administrare site -6 luni

Descriere
Printre problemele tipice pe care afecțiunile cardiace le ridică sunt alterarea nutriției (deficit, anorexie, etc.), deficit de autoîngrijire, slăbiciune, oboseală, disconfort dar și alterarea proceselor cognitive (afazie). Acestor probleme li se adaugă și unele elemente pe care le implică tratamentul afecțiunii (repaus la pat, regim alimentar) ce atrag un potențial de alterare a imaginii corporale. Atelierul își propune să abordeze aceste probleme oferind posibilitatea de a exprima și de a dezvolta răspunsuri folosind formele comunicării artistice. Participanții vor exersa lectura și integrarea discursurilor literare ce implică respirația și bătăile inimii (metrică, ritm) și vor fi încurajați să le folosească.
Scrisul terapeutic presupune scrierea unor texte și exerciții terapeutice pe marginea acestor texte cu scopul de a exprima şi explora gânduri, sentimente şi comportamente pentru a ajunge la schimbarea terapeutică.

Ne adresăm pacienților internați pentru două săptamâni. În etapele ulterioare ale proiectului, aceste întâlniri se constituie într-o bază ce va fi folosită în dezvoltarea unei comunități online a celor afectați de afecțiuni cardiace.

Atelierele includ exerciții de intercunoaștere, lecturi și discuții cu scriitori (despre experiența cu scrisul terapeutic, despre scris și depășirea momentelor dificile), exerciții creative (grile și teme dedicate imaginii de sine și ritmurilor discursului). De asemenea, atelierul are în vedere încurajarea gândirii pozitive și căutarea alternativelor și a unor noi sensuri; stimularea creativității; dezvoltarea aptitudinilor de comunicare.

Rezultatele fiecărui atelier sunt centralizate și comunicate folosind site-ul dedicat acestui proiect și site-urile partenere (psycheterapia.ro, poetic.ro).

Rezultate
Textele participanților și testimoniale ale acestora vor indica diferențele dintre începutul și finalul atelierului din perspectiva pacienților în ce privește o mai bună înțelegere a sinelui și o mai bună exprimare de sine.
La finalul atelierelor vom lansa un site web cu scopul de a conștientiza felului în care putem preveni și trata afecțiunile cardiovasculare prin oferirea unor surse de informații și repere dar și aducând în atenția publicului și a celor implicați direct a experiențelor traumatice prin care trec cei ce suferă de boli cardiovasculare, cât și a posibilităților de reformulare personală pe care le oferă un asemenea moment.

Promovare
Proiectul va beneficia de reflectare în presă pe baza unor parteneriate cu ziare și site-uri culturale și de informație, folosind declarații ale scriitorilor și ale pacienților implicați.

Buget:
100 euro rechizite
150 euro catering
150 euro cheltuieli transport specialisti
400 euro plata onorariu specialisti (patru scriitori)
250 suport foto/video, editare imagini
1750 suport tehnic (laptop, domeniu internet pentru site, hosting si plata specialist IT administrare)
200 euro cheltuieli suplimentare

Referințe alte proiecte din seria “psychegrafie”
Dilema Veche

http://dilemaveche.ro/sectiune/dilema-veche-va-recomanda/articol/recomandari-cool-o-vara-fierbinte

Observator cultural

http://www.observatorcultural.ro/Psychegrafie-Atelier-de-scris-terapeutic*eventID_2761-agenda.html

Ziarul ring

http://www.ziarulring.ro/stiri/44269/atelier-de-scris-terapeutic

Revista VIP http://www.revistavip.net/Stiri_de_ultima_ora/Octavian_Soviany_vine_maine_la_atelierul_de_scris_terapeutic_de_la_Bastilia/8052/
CentralaPSI

http://www.centralapsi.ro/2012/07/atelier-de-scris-terapeutic-bucuresti.html

Hotnews

http://life.hotnews.ro/stiri-prin_oras-12816796-putem-vedea-saptamana-aceasta-bucuresti.htm

Link personal Iulia Stoian