Psihoterapie la pediatrie: atele din pensule pentru suflete fragile!

Inscris de Emilia FURDUIU, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Pictura

Buna seara!
Am aflat de existenta acestui concurs de vreo doua saptamani si incontinuu m-am gandit la o idee, una si fixa, intrebandu-ma daca am priceput ceva din tema data. Se pare ca nu exista decat o cale de-a afla si-o sa imi explic ideea repede, inainte de-a expira deadline-ul!
In primul rand o sa spun cateva cuvinte despre mine, pentru a pune mai bine in perspectiva proiectul propus. Am 26 de ani, sunt din Alba Iulia, am absolvit un liceu de arte si o facultate de arhitectura; ma pasioneaza designul si, strict pentru sufletul meu, psihologia. Imi plac copiii, ma inteleg bine cu ei si-mi place sa ii invat diverse lucruri. Activitatea mea din ultima vreme le este dedicata si sper sa obtin rezultate cat mai fructuoase in directia abordata. Am optat pentru spitalul din Cluj fiindca e mai aproape de casa si pentru ca sigur voi gasi acolo copii cu care sa lucrez.
Revenind la tema concursului, am gandit proiectul in trei puncte:
1. Realizarea de ilustratii grafice – pictura cu copiii din cadrul sectiei de pediatrie de la Cluj. Este la indemana copiilor, sunt familiarizati cu creioane colorate si acuarele si, de regula, percep pictura ca pe o activitate recreativa. Propun o abordare ludica, prin care sa-i conving ca pentru a face asta nu ai nevoie de un talent special, ci doar de dorinta, de pasiune; pentru a picta nu trebuie sa reproduci fidel natura, nu trebuie nici macar sa te rezumi la a colora in interiorul conturului. Cand iti pui sufletul pe hartie, toate regulile sunt abolite si tot ceea ce conteaza este faptul ca te exprimi, fara sa fie nevoie de cuvinte, fara sa-ti impui vreo cenzura. Este intr-adevar o forma de terapie profunda, de exorcizare, de sublimare a afectelor si traumelor. Toate acestea mi se par importante in tratament, mai ales cand se lucreaza cu copii, acestia fiind mult mai emotivi si imaginativi si mai vulnerabili in fata incercarilor bolii.
2. Fiindca proiectul se bazeaza pe voluntariat, imi doresc sa atrag si participarea personalului medical de la Cabinetul de Psihologie, a stagiarilor sau a studentilor la psihologie de la Cluj, in ideea ca putem colabora pentru a transforma atelierele in unele de psihoterapie prin arta. Atat din punct de vedere al elaborarii temelor de compozitie din cadrul atelierelor, cat si din punct de vedere al interpretarii imaginilor create de copii, analiza de specialitate a medicilor poate duce la o imbunatatire considerabila a tratamentului acordat, prin intelegerea nevoilor emotionale si cognitive, prin tratarea psihicului simultan cu fizicul.
3. Este minunat ca se acorda fonduri pentru implementarea unor asemenea programe, insa eu ma ghidez mai mult dupa principiul „daca ii dai omului peste va avea de mancare o zi, daca il inveti sa pescuiasca va avea de mancare toata viata” si ma intreb daca nu ar fi bine ca o parte din fondul alocat, de 3000 de euro, sa fie folosit astfel incat sa refinanteze organizarea de ateliere de terapie prin arta pentru copii, fara sa mai asteptam un an de zile sau chiar mai mult aparitia unui sponsor. Oricare dintre noi poate fi sponsorul unui asemenea proiect astfel: cu acordul autorilor si a parintilor acestora lucrarile de grafica pot fi postate pe internet, pe un site sau blog special destinat, fiind insotite de o scurta descriere sugestiva, realizata de autor. Cei care doresc sa incurajeze organizarea, pe viitor, a unor asemenea activitati, pot comanda o copie in paspartu a lucrarii/lucrarilor preferate, donand in schimbul acestora o suma de bani modica, ce va fi depusa intr-un cont special, deschis in acest scop. Astfel se pot asigura permanent materialele necesare, iar copiii pot avea satisfactia de a face ei ceva pentru ei insisi si pentru alti copii in situatia lor.
Detaliile legate de organizarea atelierelor (numar de participanti, categorii de varsta, ore adecvate, spatiu necesar si altele) nu cred ca pot fi stabilite decat in directa colaborare si dialog cu conducerea spitalului sau personalul desemnat cu supervizarea implementarii proiectului. De asemenea banii alocati vor fi utilizati pentru procurarea de materiale si promovarea pe internet a proiectului, bugetul fiind detaliat in functie de numarul de copii implicat (raport invers proportional intre numarul de copii implicati si complexitatea tehnicilor abordate, implicit a sumei cheltuite pentru materialele necesare fiecarui copil), suma fiind in orice caz acoperitoare. Conform regulamentului proiectul trebuie derulat si finalizat pe durata lunii septembrie; consider proiectul meu finalizat in momentul in care exista un portofoliu de lucrari incarcat pe platforma virtuala, de care comunitatea locala a luat la cunostinta, avand posibilitatea de a se implica in continuare in sustinerea si organizarea acestui proiect – respectiv la sfarsitul lunii septembrie.
Va multumesc pentru atentie si-mi cer scuze daca am deraiat aruncandu-ma la mai mult decat se cerea in concursul de fata.
Cu stima,
Emilia Furduiu

Link personal Emilia FURDUIU