Pictura digitala – o noua arta, o noua viata!

Inscris de Madalin Grigore-Enescu, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Pictura

Acest proiect propune realizarea, prin tehnici combinate (schite de mana scanate) precum si pictura realizata direct pe calculator, a unor picturi digitale, ce vor fi la final expuse atat in cadrul spitalului sub forma de tablouri tiparite, cat si in afara lui, in cadrul unui site al proiectului sau distribuite cetatenilor din afara spitalului sub forma tiparita.

Se vor promova in mod special elementele traditionale romanesti in lucrarile de pictura pe calculator, imbinand astfel noul cu vechiul si armonizand cele doua extreme pe care ni le ofera societatea actuala. Se va sublinia de asemenea mostenirea artistica a Romaniei, pacientii vor fi incurajati sa foloseasca elemente si simboluri din arta unor artisti celebrii cum este Constantin Brancusi sau elemente traditionale atat de familiare lor.

De asemenea pacientii vor descoperii magia noilor tehnologii si vor intelege ca pensula este doar un instrument si ca un calculator poate fi folosit de asemenea ca un instrument de pictura. Bucuria si supriza descoperirii noilor tehnologii le va alina durerea.

Initiatorul acestui proiect poseda dubla specializare, fiind absolventul Facultatii de Arte George Enescu din Iasi dar si absolventul unor studii in tehnologia informatiei, putand astfel oferii suportul pentru ambele aspecte ale proiectului: suport artistic si tehnic. De asemenea, autorul proiectului a participat in repetate randuri, in calitate de profesor voluntar, la tabere de creatie oferite in mod special copiilor si liceenilor. Cateva exemple de implicare in acest sens sunt: proiectul www.piscu.ro, proiectul www.reflexe.bizant.ro/galerie (unde am lucrat inclusiv cu elevi cu dizabilitati – copil orb) sau Tabara de arta fotografica si diaporama a Casei de Cultura din Piatra Neamt. Specific aceste lucruri pentru a sublinia ca autorul proiectului are experienta voluntariatului.

Relevanta:

Folosirea tehnicilor digitale in pictura are avantaje evidente pentru pacientii spitalului din Craiova care include pacienti cu afectiuni ce le reduc enorm capacitatea de a realiza efort fizic, de a se deplasa sau de a se expune la substante posibil periculoase cum sunt majoritatea culorilor de pictura. Nimeni nu va fi exclus din cadrul activitatilor artistice indiferent de afectiunea de care sufera. Pacientii nu vor fi implicati in activitati ce necesita efort fizic, decat in cazurile particulare in care starea de sanatate le-o permite.

Vom incerca totusi sa mentinem un echilibru intre tehnologie si activitatile manuale care sunt atat de benefice pacientilor. Anumite elemente ale lucrarii artistice digitale vor fi realizate tot cu tehnici clasice, daca pacientul este capabil (desene, schite de mana) apoi scanate in calculator pentru a fi integrate in lucrarea finala.

Folosirea tehnicilor digitale va permite de asemenea mentinerea unui mediu septic si curat in cadrul spitalului pe intreaba perioada a desfasurarii proiectului.

Binefacere:

Acest proiect va aduce bucuria descoperirii unui nou domeniu, nebanuit, de catre toti pacientii spitalului, indiferent de afectiunea de care sufera. Vor putea fi implicati si pacientii cu deficiente psihice, experimente realizate cu astfel de tehnici au aratat ca acestia interactioneaza foarte usor cu calculatorul. Realizarea site-ului va sensibiliza societatea civila romaneasca privind problemele si trairile pacientilor, aducand beneficii pe termen lung spitalului. Si nu in ultimul rand, produsul finit, pictura tiparita, va aduce pacientului aceeasi satisfactie ca in cazul folosirii altor unelte clasice, vazand rezultatul muncii sale de creatie expus la final.

Fezabilitate:

Cheltuielile proiectului se pot usor incadra in suma oferita. Initiatorul proiectului va apela la resursele IT ale spitalului, iar in cazul in care nu vor exista calculatoare in aceasta institutie, lucru greu de crezut, se pot achizitiona 1-2 laptop-uri ieftine (aproximativ 1000 lei bucata), pe care vor picta pacientii si care pot fi usor deplasate chiar la patul pacientului.

Pentru a reduce costurile la minim, se vor folosi numai programe gratuite, disponibile din belsug in ziua de azi, care sunt de asemenea realizate in cadrul altor proiecte pe baza de voluntariat.

Vor exista de asemenea cheltuieli pentru tiparirea lucrarilor realizate de bolnavi, lucrari care vor fi expuse in cadrul spitalului si vor ramane in patrimoniul acestuia, costurile de tiparire fiind de asemenea reduse. De asemenea lucrarile pot fi multiplicate in numar mare si distribuite inclusiv cetatenilor din afara spitalului, marind impactul social al acestei activitati si constientizarea societatii.

Se va realiza de asemenea, de catre pacienti, cu ajutorul initiatorului proiectului un site de internet, in care acestia sa-si prezinte lucrarile si de ce nu marturii despre lucrurile care ii framanta, sensibilizand astfel intreaga societate civila privind trairile oamenilor internati in spitale. Costul pentru realizarea site-ului va fi 0, initiatorul acestui proiect oferind toata expertiza tehnica necesara realizarii lui. Se va plati doar o suma modica pentru un domeniu de internet potrivit pentru site (150 lei) care va ramane proprietatea spitalului si gazduirea aferenta pe 3 ani (200-300 lei) la o firma specializata.

Link personal Madalin Grigore-Enescu