Ora veseliei!

Inscris de Ionel Barac, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Teatru

În cadrul concursului “Arta pentru viaţă” am ales să ne adresăm copiilor din spitalul judeţean craiovean (secţiile: Pediatrie I, Pediatrie II şi Oncopediatrie) cu multe ore de veselie prin 5 ateliere de teatru: atelier de teatru de papuşi, de atelier teatru de umbre, atelier de jocuri şi improvizaţie teatrală, atelier de pantomimă, şi atelier de lectură.
Omul bolnav este deosebit de vulnerabil. Chiar şi pe adulţi îi sperie ideea de boală şi spital. Ce să mai vorbim de copii?!
Copiii nu ştiu să îşi exprime, precum adulţii, trăirile şi sentimentele, printr-un dialog direct. Majoritatea copiilor doar plâng sau rămân închişi în ei, nevrând să spună ce îi doare. Pe timpul spitalizării, ei trec printr-o serie de temeri: de spital în sine, ca mediu nou şi necunoscut, cu lungi culoare neprietenoase şi întunecate (mai ales cele din spitalul din Craiova), de doctori şi doamnele asistente în halatele lor albe, de injecţii şi perfuzii, de singurătate şi abandon (psihologii atestă că există copii care se tem că vor fi părăsiţi în spital de către părinţi pentru că sunt bolnavi şi astfel părinţii nu îi vor mai dori).
Aici intervenim noi!
Cele două ateliere ale proiectului nostru vin în sprijinul celor mici pentru a îi ajuta să se deschidă, să îşi uşureze sufletul prin joacă şi râs. În momentul în care copilul primeşte o păpuşă în mână sau o figurină, el începe să glăsuiască prin ea, reuşind astfel să îşi exprime neliniştile şi chiar angoasele, proces care ajută foarte mult la ameliorarea bolii şi la înveselirea stării de spirit.
La spital nu vom merge singuri!
Vom fi însoţiţi de către Petrişor Veşnic-Vesel, păpuşa-medic, ce ne va ajuta în jocul nostru cu copiii. Petrişor Veşnic-Vesel este o păpuşă simpatic-amuzantă, care la începutul fiecărei întâlniri, se va prezenta şi se va împrieteni cu micii pacienţi, câştigându-le astfel încrederea. El îi va mângâia pe cei mici, îi va încuraja înainte de operaţii, îi va convinge că nu au de ce să se teamă de injecţii şi perfuzii şi le va explica de ce pastilele, de obicei amare, sunt de fapt nişte prieteni de ajutor în învingerea bolii. Petrişor Veşnic-Vesel are un repertoriu bogat de glume, ghicitori, cimilituri, giumbuşlucuri, pupici şi gâdilici. El ştie cum să folosească aceste “arme” ale veseliei pentru a îi încuraja pe cei mici şi mari şi pentru a face camera de joacă a spitalului să răsune de bucurie şi râsete! Păpuşa-medic se va raporta la micii pacienţi ca la nişte adevăraţi eroi:”Voi, care aţi suportat injecţii, perfuzii şi chiar operaţii sunteţi cu adevarat nişte eroi. Prietenii îl respectă pe omul care a suportat o operaţie. Îl consideră curajos, matur, rezistent, îl invidiază pentru ştiinţa de a suporta cu stoicism durerea. Pe scurt, el este în ochii lor un adevarat erou sau eroină! Vă gândiţi că toţi sunt eroi ca şi voi? Dar în clasa ta poate că nimeni n-a stat în spital. Iar voi aţi trecut prin încercarea asta cu curaj!” Când psihicul se întăreşte şi corpul prinde forţe noi în a se lupta cu boala!

Petrişor Veşnic-Vesel va prezida toate atelierele noastre!
1.Atelier de mânuire a păpuşilor şi marionetelor
Fiind foarte talentat şi în arta handcraft-ului, el îi va coordona pe copii în a-şi crea singuri prima lor păpuşă muppets, folosindu-se de o sferă de burete şi materiale textile de diferite culori. Aici micii creatori îşi vor putea elibera imaginaţia, construind ce păpuşă vor ei : o prinţesă, un motan, un căpcăun, o girafă, un măr de aur, o buburuză, un inorog; orice îşi vor dori ei!
O dată terminate păpuşile, copiii le vor da nume şi le vor defini identitatea (vârstă, sex, antecedente personale, cine sunt părinţii lor etc), fiecare copil putând astfel să îşi exprime interiorul prin povestea ţesută in jurul păpuşii. Petrişor Veşnic-Vesel le va arata copiilor cum să facă exerciţii cu păpuşa pe mâna pentru a se obişnui cu ideea că vor mânui o păpuşă: vom încerca să imităm vorbitul, văzul, auzul, mâncatul, strănutul etc. Unele exerciţii pot fi făcute pe un fond muzical, asta dând deja culoare exerciţiilor şi stimulând mai departe imaginaţia în crearea unei poveşti.
În viaţa de zi cu zi noi ne folosim mâinile pentru majoritatea acţiunilor din viaţa noastră. În acest atelier, mâinile vor deveni sufletul şi mintea păpuşilor, care de-abia aşteaptă să prindă viaţă prin acele mici mâini ce le vor manevra.
Vom continua joaca, formând echipe de câte trei. Fiecare echipă va avea timp de gândire, pentru a concepe o poveste coerentă cu noii lor prieteni, păpuşile proaspăt construite. Prima echipa se va duce pe “scenă” pentru a îşi desfăşura povestea. Ceilalţi copii vor fi spectatori. Petrişor Veşnic-Vesel îi va imdruma pe micii actori cu indicaţii ajutătoare. Aici vom introduce elemente de teatru-forum, pentru a îi încuraja pe cei mici să îşi exteriorizeze temerile prin intermediul păpuşilor, dar şi pentru a crea scenete haioase, sensibile, curajoase sau fantastice, fiecare în funcție de firea sa. Echipele se vor rota, astfel încât toţi copiii să fie actori. Lucrând în echipă, ei vor putea să comunice mai uşor şi să se împrietenească mai repede.

2.Atelier de teatru de umbre
La fel se va desfaşura şi atelierul de teatru de umbre, cu diferenţa că păpuşile vor fi înlocuite de către figurine construite tot de către copii, ce vor fi mânuite în spatele unui panou puternic luminat din spate, cu reflectoare. După ce vor vedea cum funcţionează jocul cu figurine, vor merge ei înşişi în spatele panoului pentru a îşi proiecta propria umbră şi pentru a imagina poveşti şi situaţii. Pentru a face povestea şi mai amuzantă, copiii vor primi costume şi elemente de costume (pălării, bărbi, peruci, mantii, urechiuşe de animale etc), ce le vor defini şi mai bine personajele şi le va spori entuziasmul .

3.Atelier de pantomimă
Exerciţiile depantomimă au menirea de a-i face pe cei mici şi mari să se descopere pe ei înşişi şi corpul lor.
Copiii vor descoperi, că ei înşişi pot crea realitatea cu ajutorul imaginaţiei lor, că din mânuţele lor se pot naşte obiecte imaginare (o floare imaginară, un pahar imaginar etc.) şi se pot juca, după bunul plac cu ele; că pot călători în locurile dorite mergând în pantomimă şi că se pot strecura pe lângă ziduri imaginare şi multe altele.

4.Atelier de jocuri şi improvizaţie teatrală
Aici vom închega mici scene plecând de la situaţii reale sau imaginare (basme, vise şi dorinţe).Copiii vor putea deveni pe rând prinţi, prinţese,  tâlhari, doctori, cumetre, bătrâni ţâfnoşi sau înţelepţi, îngeraşi, lei, zâne şi tot felul de personaje existente şi inexistente, până acum.
În cadrul acestui atelier ne propunem să facem o trecere prin dramaturgia universală pornind de la situaţii şi texte din comedia “Aulularia” de Plaut (teatru antic), commedia dell’arte şi “Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare (teatru renascentist), “Bolnavul închipuit” de Moliere (teatru din perioada Clasicismului), “Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (teatru din perioada Iluminismului)şi “Răzvan şi Vidra“ de B.P. Hasdeu (perioada Romantismului).
Le vom spune copiiilor cum trăiau oamenii acelor vremuri, care era contextul istoric, care erau obiceiurile lor, le vom aduce poze încare să vadă portul epocii respective, care erau ocupaţiile de baza ale epocii, paturile sociale etc.

5.Atelier de lectură
Din cauza privitului la televizor abundent şi utilizarea excesivă a altor apărături moderne, copiii zilelor noastre nu mai au răbdare să citească şi să facă efortul de a-şi imagina o situaţie pornind de la un text lecturat.
Vom citi împreună cu ei şi le vom arăta cum în spatele unor cuvinte aparent seci, se pot ascunde lumi întregi şi personaje minunate prin intermediul jocurilor de improvizaţie.
La finalul orei de veselie, Petrişor Veşnic-Vesel îi va ruga pe copii să promită că vor fi curajoşi, că vor fi eroi şi eroine, că vor asculta de domnul doctor, doamnele asistente şi de părinţi şi că nu se vor plictisi.
Petrişor Vesnic-Vesel va merge de două ori pe săptămână la copii timp de o lună. O întălnire va dura o oră şi jumătate.
La finalul proiectului vom invita trupa de păpuşari “Curcubeul vesel” să prezinte pentru copii, părinţi şi cadrele medicale spectacolul de marionete “Călătorii în lumea dansului” spre bucuria şi entuziasmul celor mici. Copiii vor putea să interacţioneze cu păpuşile protagoniste ale spectacolului şi să le arate cum au învăţat ei să mânuiască noii lor prieteni şi vor arăta scurtele lor scenete lucrate în cadrul atelierelor.
Vom mai invita, de asemenea, şi doi membrii ai Companiei ”Pass-Partout” să creeze câteva momente de teatru-pantomimă cu tema „Ora veseliei”, special create pentru copiii Spitalului Judeţean din Craiova.

1. Materiale construcţie păpuşi şi figurine 400 euro
2. Costume copii 400 euro
3. Consumabile 200 euro
4. Transport membrii echipă 600 euro
5. Cazare 300 euro
6. Diurnă 400 euro
7. Transport actori ”Compania Passe-Partout” şi ”Curcubeul vesel” 350 euro
8. Transport decor 200 euro
9. Cheltuieli neprevăzute 150 euro