Note de primavara

Inscris de Anca Trestian si Raluca Sabau, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Handcraft

Note de primavara

Verde crud, verde crud
Mugur alb si roz si pur
Vis de albastru si azur
Te mai vãd te mai aud.
O puncteazã cu-al sãu foc
Soare, soare
Corpul ce întreg mã doare
Sub al vremurilor joc.
[...]
Verde crud, verde crud
Mugur alb si roz si pur
Te mai vãd te mai aud
Vis de albastru si azur.

George Bacovia – “Note de primavara”

Ce propunem si de ce ?

Camerele albe si impersonale ale spitalelor creeaza adesea senzatia ca timpul se scurge lent si intr-un mod plictisitor. Incercam sa coloram aceste camere printr-o pata de culoare verde, culoare linistitoare si revigoranta pentru atmosfera interioara a saloanelor de spital.

Pentru acest lucru propunem o mica gradina suspendata ce consta intr-o inlantuire de ghivece, realizate din peturi reciclate. Aceasta gradina poate gazdui plante decorative, aromatice, legume si fructe. Cultura va imbunatati calitatea aerului, va aduce confortul vizual si va produce fructe si legume de care vor beneficia pacientii. In acest mod incercam sa modificam atmosfera greoaie a salonelor de spital transformandu-le in incaperi mai bine oxigenate si reconfortante pentru locuitorii ei temporari.

Efectul terapeutic al plantelor reprezinta o tendinta moderna si o alternativa non-farmaceutica pentru imbunatatirea experientei din perioada de spitalizare a pacientilor, mai ales a celor care au suferit operatii complicate si traumatizante psihic si fizic. Plantele verzi au efecte benefice asupra organismului deoarece ajuta la scaderea anxietatii, a stresului, la reducerea durerilor si reglarea circulatiei sangvine.
Pentru a controla usor aceaste culturi vom folosi sistemul hidroponic.

Acesta metoda este non-invaziva deoarece plantele sunt crescute in apa si hranite cu nutrienti fara a folosi pamant. Apa folosita va ramane in sistem fiind refolosita cu ajutorul unei pompe. De asemenea este o metoda ieftina deoarece intreg sistemul si intretinerea plantelor necesita un efort financiar minim.

Handcraft-ing

Propunem realizarea de workshopuri ad-hoc care vor informa pacientii interesati de acest tip de culturi si integrarea participantilor in comunitatea online a utilizatorilor acestui sistem intretinand astfel si schimbul de informatii despre intretinerea si imbunatatirea sistemului si a culturilor.

Pacientii vor putea fi implicati direct in procesul de intretinere al plantelor deoarece ele nu vor necesita un efort mare de intretinere.
Deasemenea propunem realizarea unor cursuri / workshopuri de pictura decorativa pentru copii sau pacienti, in functie de disponibilitate, care vor avea ca scop infrumusetarea si personalizarea peturilor folosite pentru prototip.

Unde va fi implementat?

Am ales pentru implementarea proiectului – Spitalul de recuperare din Cluj-Napoca.
Acest proiect este destinat saloanelor de recuperare pentru refacerea postoperatorica deoarece, conform studiilor efectuale in SUA, acestea reduc timpul necesar procesului de vindecare. De asemenea terapia prin horticultura reduce doar timpul de vindecare, ci reduce anxietatea, oboseala si ii face sa se ataseze pe pacienti mai mult de spatiul pe care il ocupa temporar.
Prototipul poate fi implementat intr-un numar de saloane de recuperare si pe baza acestui fapt se poate face un studiu de cercetare sau constatare pentru a vedea efectele pe care plantele le au asupra pacientilor.

Buget

Prototip pret – calcul cost pentru un geam de salon
Costuri materiale prototip :

Plante rasaduri = 24 euro
Argila expandata = 7 euro
Nutrienti = 15 euro
Ghiveci = 15 euro
Tub PVC rigid = 5 euro
Rezervor de apa = 5 euro
Pompa (de acvariu) = 10 euro
Priza temporizatoare = 6 euro
Carlig metalic fixare = 6 euro
Cap furtun plastic = 6 euro
Sfoara = 1 euro

Manopera de lucru pentru primul prototip = 400 euro
Instructor – workshop pictura pentru copii – 100 euro / curs

Pret total = 600 de euro