“Noi suntem personajele principale”.

Inscris de Nistor Georgeta Catalina, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Pictura

Proiectul este dedicat copiilor din Sectia de Pediatrie de la Spitalul Clinic de Urgenta din Craiova.
Proiectul va aborda aspecte ale personalitatii copiilor prin mai multe mijloace de exprimare artistica, avand ca scop descoperirea potentialului personal, a nevoilor personale, fiind un pas spre cunoasterea de sine si dezvoltare personala prin activitati artistice suplinite de educatie vizuala.
Aceste ateliere sunt un loc de intalnire cu sine si cu ceilalti. Prin contactul cu materia, suprafata, lumina copii devin constienti de lucrurile care ii anima: suferinta, diferenta, bucuria, nelinistea. Mie imi revine responsabilitatea de a-i coordona si ajuta sa se exprime vizual si verbal.

Pe parcursul lunii propun mai multe tipuri de activitati.

1. “Cutia cu Dorinte” va fi o activitate de cunoaste si de acomodare a unora cu ceilalti prin jocuri cu obiecte. Fiecare va fi rugat sa isi scrie cate doua dorinte pe doua biletele de hartie. Vor fi doua tipuri de cutiute, una mai mare si alta mai mica. Dorintele vor fi puse separat in cele doua cutii in functie de urgenta si importanta acestora. Decorarea cutiilor. Activitatea va continua pe tot parcursul lunii cu mici discutii si cu noi dorinte pe parcursul constientizarii capacitatilor personale.
2. “Hai la peisaj”. In functie de capacitatile de deplasare si de nevoile copiilor va exista o invitatie la peisaj en plain air in curtea spitalului sau una imaginara in gradina memoriei. Copii vor avea la dispozitie panze mari cu dimensiunile intre 50/50cm si 100/100 cm si vor picta in acrilic. Copiii vor avea la dispozitie o gama variata de optiuni: pensule, trafalet, burete, mana libera;
3. “Eu sunt personajul principal” povestire fantastica si jucausa a carui autor si personaj principal vor fi copii, activitate indragita de copiii participanti in cadrul proiectului “Omiduta vesela”. Dupa rostirea povestii, copii vor fi rugati sa o ilustreze. Printarea unei reviste cu povestea ilustrata in format simplu. Pregatirea materialului pentru print.
4. “Steluta zambitoare” steluta este personajul care va fi prezent in orice tip de activitate, un personaj fantastic, un personaj de plus, care se adreseaza in special celor mai mici.
Atelierele din aceasta categorie vor spune povestea stelutei calatoare pe cer. Naratiunea cladita impreuna cu cei mici in jurul acestui subiect va fi transpusa in pictura pe hartie sau panza. La final vom face o seletie a cate unui element sau personaj de la fiecare. Aceste subiecte vor fi reproduse pe perete in scopul decorarii salii de mese.

Activitatile se vor desfasura trei zile pe saptamana in cadrul Sectiei de Pediatrie timp de cate 3 ore pe zi. Decorarea salii de mese va fi o activitate de doua zile care nu se va suprapune cu restul activitatilor.
Programul este flexibil in functie de numarul copiilor, a necesitatii acestora si a capacitatii lor de a se deplasa in afara saloanelor.

Buget:
90 euro – 4 drumuri dus intors cu trenul Bucuresti – Craiova
230 euro – diurna pe durata celor 12 zile (mancare, utilitati)
100 euro – diurna asistentului medical – ajutor, 40 lei x 12 zile
900 euro – print color revista tiraj 75 exemplare (baza de calcul: print color = 1Euro fata/verso, 12 coli)
1500 euro – materiale: panze, acrilice, pensule, bureti, trafaleti, carioci, blocuri de desen, cutii de lemn
100 euro – cheltuieli neprevazute

Cel mai recent proiect social in care am fost implicata a avut loc in luna iulie a acestui an in Sf. Gheorghe, judetul Tulcea. Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane a organizat GrowArt Camp, tabăra-laborator de proiecte artistice. Tema primei ediții a GrowArt Camp a fost ”Proiectul artistic cu implicare socială”. Pe langa cercetarea demarata in Sf. Gheorghe, am oferit copiilor de clasa a VII care se aflau in vacanta un program de trei zile de ateliere creative, care au avut loc in incinta scolii.
In cadrul acestor aterliere am urmarit stimularea creativitatii si a memoriei, stimularea verbala a experientelor traite, a locurilor de care sunt atasati, lucrul in echipa si aplicabilitatea a ceea ce au invatat in viata de zi cu zi. Rezultatul a fost o serie de planse de pictura, colaj si obiecte folosind si materiale autohtone.
Al doilea proiect in care am fost implicata este “Omiduta vesela” al Fundatiei Chance for Life unde activez ca voluntar. Proiectul demarat in luna martie propune un curs optional in scoli si gradinite avand ca obiectiv principal proiecte de animatie, dar si jocuri interactive si si activitati pentru dezvoltarea motricitatii, a autocontrolului, lucrul in comun, stimularea imaginatiei, a creativitatii.
Implicarea mea ca voluntar se manifesta atat prin supravegherea si coordonarea copiilor in timpul activitatilor propuse de coordonatorul proiectului cat si conceperea altor activitati, realizarea materialelor educative si utilizarea lor in clasa. Activitatile pe care le am propus au venit ca o completare a celor existente si aveau ca scop dezvoltarea creativitatii, a imaginatiei, insusirea unor notiuni de cultura generala legate de istoria artei sau elemente de baza folosite in pictura si desen.
Tot in cadrul acestui proiect am luat parte la cursul de formare “Metode de educatie non-formala”.