neuroplasticism

Inscris de George Blaga, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Pictura

Prin proiectul propus ne dorim sa venim in sprijinul psihoterapeutilor oferind metode de exprimare plastica ce pot fi folosite ca activitati de relaxare dar si in scop terapeutic prin stimularea inteligentei plastice a practicantului si posibilitatea de a determina schimb─âri la nivelul sinaptic-neuronal fiind bine-cunoscut efectul cromoterapiei asupra neuroplasticitatii creierului. Tehnica folosita se incadreaza in maniera Arta Generativa si este accesibila oricui indiferent de nivelul de pregatire artistica, media de timp pentru realizarea unei lucrari de dimensiuni medii este de 1-2 minute iar costurile pentru materiale sunt minime (culori + carton pt. pictura).
Avantajele utilizarii acestei tehnici in scop psihoterapeutic:
- usor de invatat si practicat de catre oricine dat fiind faptul ca nu sunt necesare cunostinte de pictura, compozitie, cromatica, etc.
- datorita procesului spontan din creatiile gestuale se realizeaza inregistrarea cu fidelitate a tensiunii spirituale si fizice ale autorului in momentul pictarii, pollok drip – intentia de a picta nu ceea ce vede ci ceea ce simte artistul, lucrarea devenind o inedita seismograma a descarcarilor sale emotionale ce poate oferi specialistilor date relevante pentru analiza.
- utilizate in scop decorativ datorita aspectului abstract, non-figurativ si fluid, lucrarile pot contribui la crearea unei atmosfere specifice in spatii cu destinatie ( calm in sali de asteptare, atmosfera pozitiva in spatii de recuperare, etc.)

Pentru a ne incadra in bugetul alocat, inafara de cheltuielile de deplasare si cazare putem organiza cel putin 3 workshop-uri cu pacienti sau voluntari din cele 3 spitale si intreaga activitate va fi insotita pe fundal de muzica (meloterapie)
Proiectul propus poate reprezenta inceputul unui studiu amplu in urma caruia sa rezulte metode noi de terapie prin culoare si sunet, din acest motiv dorim sa avem acces la eventualele rezultate si concluzii stiintifice, lucrarile rezultate in urma workshop-ului vor ramane in patrimoniul finantatorului.
Persoane implicate in proiect:
- George Blaga – Arta vizuala, fotografie – presedinte al Uniunii Artistilor Plastici Sucursala Piatra Neamt
- Ovidiu Slatineanu – Fotograf, Artist plastic – Presedintele Asociatiei Interdisciplinare Neokoolt
- Adrian Raducanu – Licentiat in Muzica, DJ si Meloterapie

Link personal George Blaga