Muzica si culoare

Inscris de Ionela Piroi, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Pictura

Nu exista om insensibil la muzica, iar limbajul muzical este perceput la toata lumea in aceleasi zone ale creierului, responsabile de altfel si cu memoria, atentia sau miscarea.
Cu toate acestea, nimeni nu poate nega faptul ca o melodie, ascultata in surdina, poate fi un calmant mai eficient decat multe pastile scumpe.
O echipa de cercetatori dintr-o maternitate canadiana a constatat ca cei nascuti prematur sunt sensibili la efectele melodiei, capatand pofta de mancare si castigand in greutate
La nastere, spitalele canadiene folosesc muzica in ritmuri concordante cu bataile inimii materne si cu miscarile uterului, usurand efortul atat pentru mama, cat si pentru noul nascut.
Conform Prevention, muzica e cu siguranta mai mult decat doar distractie; o melodie inspirat aleasa e, practic, un medicament, putand ameliora durerea, reduce stresul, cobori tensiunea, imbunatati starea de spirit si vindeca insomnia.
In prezent, terapeuti certificati trateaza bolile de inima, astmul, dementa si nu numai cu muzica. Insa nu trebuie sa fii terapeut ca sa stii si sa simti pe propria piele efectele benefice ale muzicii.
De exemplu, o ora de ascultat muzica pe zi poate ameliora durerea cu 20%, dupa cum a aratat o cercetare a Clinicii Cleveland. Muzica poate reduce chiar nevoia de medicamente, inainte si dupa o operatie.
Muzica ajuta si la reglarea deficientelor neurologice si motorii. In unele cazuri, pacientii care sufereau de Parkinson, nu se puteau misca decat atunci cand isi aminteau anumite cantece din tineretea lor. Specilaistii spun ca ne obisnuim cu un ritm, ceea ce influenteaza si preferintele noastre muzicale.
Argumentand astfel,propun ca proiectul Muzica si culoare sa se desfasoare ascultand muzica si pictand.Astfel se impletesc in acelasi timp starea produsa de melodie cu propria stare,rezultand receptarea muzicii si eliberarea prin desen sau pictura scopul final fiind de a “vindeca” folosindu-ne de doua arte in acelasi timp.Pacientii find si receptori insa si creatori de arta.
In buget va fi folosit pentru instalatia de sunet, boxe, materiale de pictura,cd-uri si transport.
Eu sunt actrita, balerina, cant la pian dar organizez si ateliere de lucru de mana pentru copii.
Cu drag va imbratisez !Ionela Piroi