MOTIVE TRADITIONALE ROMANESTI

Inscris de MIHAELA MELEHAT, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Pictura

Ma numesc Mihaela Melehat sunt membra a Asociatiei Artistilor Plastici din Bucuresti, iar detaliile legate de activitatea artistica personala si proiectele culturale realizate sunt prezentate pe site-ul
www.atelieruldeculoare.ro.
„Motive Traditionale Romanesti”este proiectul pe care doresc sa il realizez cu bolnavii Spitalului „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, atat la sectia de adulti cat si la cea de copii. Motivele care m-au determinat sa aleg acest proiect tin de urmatoarele aspecte:
•Simbolurile traditionale sunt usor de desenat, avand la baza motivele geometrice;
•Cream o atmosfera de sezatoare taraneasca lucrand si povestind despre tradiţiile populare din diferite regiune ale tarii, (atelierele vor fi presarate cu datini, legende, balade, doine) participantii au astfel ocazia sa isi reaminteasca de zonele in care au copilarit de datinile si obiceiurile transmise de parinti si bunici;
•Ne familiarizam cu pictura in acrilic pe panza.

Obiectivele Proiectului
•Depasirea starii de boala si neputinta a pacientului prin relaxare, creativitate si lucru manual;
•Terapia prin culoare;
•Realizarea de catre bolnavi a unor lucrari pe: hartie, lemn, ceramica si panza care vor decora saloanele spitalului.

Desfasurarea atelierelor
Atelierele se vor desfasura in luna Septembrie 3 zile pe saptamana, 4 ore /zi , durata unui atelier fiind de 2 ore. Astfel, putem sustine 2 ateliere pe zi pentru 2 grupe de bolnavi distincte – adulti si copii . In prima saptamana vom aborda motivele simple decorative si vom picta in acrilic: semne de carte, stergare taranesti, linguri si rame din lemn. A doua saptamana va fi dedicata modelajului in pasta ceramica dar si picturii pe ceramica cu motive specifice. Ultimele doua saptamani vom crea compozitii cu motive complexe – lucrari in acrilic pe panza. Pe parcursul celor 4 saptamani vom studia impreuna cateva albume reprezentative de arta traditionala romaneasca iar pacientii vor primi imagini si fotografii cu modele sugestive. Ne vom inspira din motive traditionale intalnite pe: covoare si stergare, costume populare, arhitectura taraneasca, miniaturi si fresca, aceste motive fiind proiectate pe perete cu ajutorul unui videoproiector.

Beneficii:Pacientii vor simti o mare satisfactie sufleteasca, cand vor participa la decorarea peretilor din saloanele in care stau, cu propriile lucrari de pictura – realizate in acrilic pe panza.Restul lucrarilor realizate pe hartie, lemn si ceramica pot fi daruite de participanti altor bolnavi din spital care sunt in stare grava si nu au putut participa la ateliere.
Expozitie si Album:La finalul proiectului se va realiza o expozitie cu panzele realizate si un album in care vom prezenta tot ce s-a intamplat pe parcursul celor 4 saptamani cu impresii si feedback-uri ale participantilor. Acest album va fi presarat cu poze surprinse in timpul atelierelor dar si cu lucrari ale participantilor. Albumul va fi daruit tuturor partilor implicate – inclusiv sponsorilor care au facut posibila realizarea proiectului.
Buget
•Concept si colaboratori:1.000 EUR
•Cheltuieli materialele:1.000 EUR
•Cheltuieli transport:300 EUR
•Alte cheltuieli:700 EUR
(realizare expozitie si album,etc.)

Link personal MIHAELA MELEHAT