Macro fotografie pentru micii pacienți

Inscris de Muresan Bogdan, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Handcraft

Principalul scop al acestui proiect este de a face pacienții să se simtă mai bine și să îi motiveze în recuperarea lor. Există șanse mari ca aceștia să plece acasă nu doar sănătoși ci și cu o nouă pasiune. Pentru aceasta vom crea un club de fotografie macro și handcraft în cadrul Spitalului de Recuperare Cluj.

Proiectul îi implică pe cei care sunt cei mai afectați de mediul spitalicesc: persoanele imobilizate la pat. Ne adresăm întregului Spital de Recuperare Cluj datorită specificului său, dar mai ales secției de Ortopedie Pediatrică. Copiii sunt cei mai afectați de faptul ca sunt ținuți la pat si nu pot să se joace. De aceea totul se va desfășura ca o joaca pentru ei: vom face impreună fotografii, le vom imprima si fiecare copil va crea rame artizanale pentru fotografiile sale preferate pe care le va picta si împodobi.

Proiectul ii va implica pe studenții de la medicină si medici rezidenți ca voluntari, astfel formând o legatură între pacient și viitorii medici, sensibilizându-i pe aceștia la nevoile pacienților. Mă adresez studenților si medicilor rezidenți deoarece am experiența workshopuri-lor de fotografie organizate de mine la care au participat numeroși studenți la medicină. De asemenea medicii specialiști sunt foarte solicitați de sistemul sanitar actual si va fi greu să îi implicam pe ei. Alături de voluntari vom crea mici mese de lucru pentru pacienții imobilizați la pat pe care ei vor putea sa facă fotografii macro și să creeze rame artizanale pentru fotografiile lor. Astfel vom avea tăvi cu plante si flori, picături de apă colorată sau jucăriile preferate care vor prinde viată in fotografiile micilor artiști. Fiecare copil își va alege trei fotografii pe care le vom expune pe holurile spitalului. La finalul expozitiei vor putea să duca acasă o fotografie. Ideea este să îi motivăm pe copii și să le oferim o amintire placută din perioada petrecută în spital. A doua fotografie o vor da cadou personalului spitalului care i-a ingrijit pentru a intări legătura intre aceștia si pacienți. Iar a treia va fi pusă în vânzare pentru a perpetua proiectul.

Totul va fi făcut în regim de voluntariat deci bugetul nu include cheltuieli cu personalul, diurne. Mai mult proiectul este unul de lungă durata de care vor putea beneficia multi copii: prin vânzarea fotografiilor vom putea cumpărara materiale pentru noi printuri și rame, vom folosi în continuare echipamentul achizitionat și instalatiile create. Sunt convins de asemenea că prin implicarea studenților la medicină și a medicilor rezidenți vom avea in viitor medici mai atenți la nevoile pacienților.

Aparat foto cu obiectiv macro si blitz, trepied, inele macro – 1700 euro
Instalații macro – 500 euro
Imprimare foto – 200 euro
Materiale pentru rame -300 euro
Cheltuieli neprevăzute – 300 euro

Link personal Muresan Bogdan