Joaca-te cu mine!

Inscris de Sorina Staiculescu, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Handcraft

Ma numesc Sorina Staiculescu, sunt din Craiova si sunt jurnalist independent. Din acest an, organizez expozitii handmade in Craiova, la care participa copii diagnosticati cu autism, beneficiari ai WorldVision Romania, tineri hipoacuzici de la Grupul Scolar “Beethoven”, copii diagnosticati cu cancer si elevi din scolile craiovene.

Denumirea proiectului: “Joaca-te cu mine!”

Scopul – evadarea din fragila si trista lume a spitalului, prin recrearea ei, gratie imaginatiei nemarginite a copiilor.

Grupul tinta: micutii pacienti ai sectiilor de Pediatrie si Oncopediatrie ale Spitalului de Urgenta Craiova.

Durata – trei luni. Acest proiect va avea insa continuitate, devenind o traditie frumoasa in istoria sectiilor respective, dar si a spitalului.

Parteneri: Spitalul de Urgenta Craiova, Asociatia ONCOHOPE din Craiova, Teatrul pentru Copii si Tineret “Colibri”.

Obiective

- atenuarea starii de teama fata de spital si medici, prin transformarea instrumentelor medicale in “instrumente” de joaca;
- imbunatatirea relatiei pacient – medic – parinte, prin participarea tuturor la atelierele de creatie si expozitii,
- valorizarea potentialului creativ al copiilor internati;
- promovarea rezultatelor proiectului ca model de bune practici in comunitate, dar si in alte unitati medicale din tara.

Activitati

1. Lansarea proiectului – conferinta de presa.

2. Organizarea atelierelor de creatie destinate micilor pacienti, la care se vor alatura parintii, dar si personalul medical, eliminandu-se astfel barierele rigide bolnav-doctor-spital. Pentru a-si depasi temerile, copiii vor invata “sa stilizeze” instrumentele medicale cu care se intalnesc adesea: vor picta seringi, stetoscoape etc, vor colora “retete” medicale, vor insira “margele” din medicamente colorate. Vor confectiona bonete vesele pentru personalul medical. Isi vor stiliza mobilierul din salon, creandu-si astfel o mica lume in care copilaria redevine singura “autoritate”. Vor fi vizonate filmulete distractive pentru copii, pe tema relatiei medic-copil. Actori de la teatrul de papusi ii vor implica pe micuti in diferite scenete .

3. Vernisarea expozitiei “Joaca-te cu mine!”, prezentata de “Nenea”/”Tanti” Doctor, deveniti, intre timp, prieteni si “colegi de joaca”.

4. Realizarea unui schimb de experienta intre sectii omonime ale altor spitale din tara.

5. Tiparirea brosurii si inscriptionarea unor DVD-uri “Joaca-te cu mine!”, cu marturii ale micutilor pacienti, ale familiei si cadrelor medicale si imagini sugestive. Brosurile vor fi distribuite gratuit in scoli, in ONG-uri si in alte spitale din tara.

6. Recompensarea copiilor. Acordarea titlului de “Doctor pentru o zi” – micii pacienti vor depasi spaima de halatul alb imbracand-ul, la randul lor, si jucandu-se, timp de o zi, de-a doctoral, cu colegii de sectie sau salon, dar si cu cadrele medicale si familia.

7. Diseminarea rezultatelor.

Buget

- inchirierea echipamentelor – videoproiector, camera foto-video – si onorarii specialisti – 350 euro;
- costuri consumabile – hartie, DVD-uri, panza, culori, perfuzoare, seringi, recipiente diverse, ata, pensule, pasta ceramica, adezivi, cartoane etc, mape de presa, capsatoare, cartus imprimanta etc – 450 euro.
- costuri transport, onorarii actori si traineri – 450 de euro.
- tiparituri – mape de presa, afise, pliante, flyere, brosuri, bannere, inscriptionare DVD-uri – 600 euro.
- costuri promovare proiect – 200 de euro.
- realizarea site-ului – 350 euro.
- costuri cadouri/recompense – 600 euro.

Link personal Sorina Staiculescu