* Joaca-i vindecatoare!

Inscris de Veronica Stoian, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Teatru

Stiti care este cel mai bun medicament din lume?
Rasul!
Rasul vindeca! Bucuria dezleaga hatisurile bolii si reda viata inimilor triste si impovarate!
Cam asta ne propunem si noi.
Noi, doi membri ai trupei Passe Partout, ne propunem sa-i facem pe cei mici sa se bucure, sa rada dupa pofta inimii si sa uite de boala macar pentru cateva ore.
Ne propunem sa ne jucam de-a teatrul, impreuna cu cei mai buni actori din lume – copiii.
Pornind de la celebrele exercitii de improvizatie ale Violei Spolin si de la elemente de pantomima clasica, am dezvoltat o metoda de teatru si exercitii, prin care vom patrunde pe taramurile imaginatiei si bucuriei, taramuri ale caror regi si imparati sunt prin excelenta copiii.
Exercitiile de pantomima au menirea de a-i face pe cei mici si mari sa se descopere pe ei insisi si corpurl lor,…. de la degetele,…. nasuc,….. pana la maini si picioare.Dupa aceasta intalnire ei o sa-si descopere altfel corpul si mintea, atat in exercitiile noastre de improvizatie, cat si in viata de zi cu zi. Intentia noastra este ca cei mici sa se imprieteneasca cu propriul corp, sa fie mai intelegatori cu el si sa nu-l mai certe, in sinea lor, pentru ca este bolnavior.
Stim cu totii ca vindecarea este mai rapida daca intampinam neputinta cu dragoste , bucurie si increderea ca ne vom face bine.
Corpul nu-i doar un corp, o masinarie complicata, ci un dar care ascunde posibilitati nenumarate de exprimare a interiorului.
Cat despre exercitiile de improvizatie – aici incepe “nebunia”!
Vom incepe cu exercitii de cunoastere a copiilor intre ei, cu exercitii de “substanta spatiala” (vom vedea cum se misca trupul cand trece prin miere, prin apa, prin lapte, prin nori etc.), vom continua cu exercitii si jocuri de-a personajele (doctorul, avocatul, pacientul, tigrul, saxofonistul etc.).
Aici vom inchega mici scene plecand de la situatii reale sau imaginare (basme, vise si dorinte). Pustii vor avea ocazia sa se costumeze cu imbracaminte din basmele si visele respective si cu masti, spre deliciul si bucuria tuturor.
Copiii vor putea deveni pe rand printi, printese, talhari, doctori, cumetre, batrani tafnosi sau intelepti, ingerasi, lei, zane si tot felul de personaje existente si inexistente, pana acum.
Iar daca va fi prin preajma vreun domn doctor iesit din tura sau vreo doamna asistenta ii vom atrage si pe ei in joaca noastra.
Parintii nu vor scapa nici ei. Scopul integrarii cadrelor medicale in jocurile noastre este de a diminua distanta dintre doctor si pacient, de a arta copiilor ca domnul doctor nu este un Bau-Bau, ci un om foarte destept care vrea sa-l faca bine.
Spre finalul fiecarei intalniri, vom introduce si jocuri de ascutire a atentiei, a simturilor si de relaxare.
Copiii vor fi impartiti in doua sau trei grupe, in functie de varsta si de necesitati. Cu cei mici vom lucra o ora, iar cu cei mari o ora – o ora si jumatate, in functie de ei.
Proiectul va dura o luna, iar intalnirile vor fi o data sau de doua ori pe saptamana.
La sfarsitul tuturor intalnirilor, vom prezenta un mic spectacol tuturor celor din spital, iar cele mai bune momente, scenete sau numere nascute din acest proiect, vor fi jucate de catre copii in deschiderea spectacolului nostru de teatru “Fluturi si oameni” de la Tearul de pe Lipscani – Sala Rapsodia, Bucuresti, in stagiunea 2012-2013.
De-abia asteptam “sa ridicam spitalul in picioare”…de bucurie!

Costuri:
Costume copii: 400 euro (aici conteaza si numarul de copii, deci suma este estimativa; costumele vor ramane ale spitalului)
Costume actori: 200 euro
Consumabile:200 euro (vopsea facepainting, baloane modelabile, obiecte pentru exercițiile de improvizatie, mici premii pentru copii si doctori, diplome de participare, etc.)
Transport costume si echipament ethnic(reflectoare, panouri): 300 euro
Transport actori: 700 euro
Transport copii la Bucuresti: 300 euro (ne referim la copii care vor juca in deschiderea spectacolului “Fluturi si oameni”pe scena teatrului Rapsodia din Bucuresti; depinde foarte mult de numarul copiilor si de modalitatea de transport; suma este pur extimativa):
Diurna: 300 euro
Cazare: 400 euro
Cheltuiele neprevazute: 200 euro
Total:3000 euro

Referinte: fluturi si oameni (facebook)

Link personal Veronica Stoian