INVINGEREA BALAURULUI

Inscris de Bojthe Pal, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Literatura

INVINGEREA BALAURULUI
Dupa cum stim, boala este o tulburare functionala corporala, intelectuala, senzoriala a organismului, care influenteaza negativ capacitatea normala a organismului.Limbajul medical are la dispozitie un pachet intreg de definitii, dar ii lipseste ceva – care poate fi descris mai greu- dar care afecteaza fiecare pacient. Perturbarea echilibrului fiziologic, in marea majoritate a cazurilor, modifica si comportamentul omului. Fiinta suferinda devine mai retrasa, uneori indiferenta, sau din contra, renitenta fata de mediul inconjurator. Din diferite motive, devine singuratica. In diferite grade se izoleaza de lume, si cel mai frecvent de consortii lui – de ceilalti bolnavi. Acest aspect se poate observa mai ales la bolnavii cu afectiuni cronice.
Boala este balaurul care trebuie invins. Insa lupta singuratica este mult mai grea, decat batalia dusa impreuna cu semenii nostri. In acest caz, semeni mai ales din punctul de vedere a principalei preocupari: cautarea caii pierduta a sanatatii.
M-ar interesa deosebit de mult ca in comunitatea participanta in proiect sa fie prezenti oameni de diferite nationalitati. Bine inteles, suferinta nu are nationalitate, insa -conform proiectului meu- acesti oameni au avut vietile lor; soarta, prin aparitia starii de boala, le-a unit drumul; insa aceste drumuri se vor desparti iarasi.
Proiectul meu este unul simplu. As dori ca dupa aceasta despartire, fostul pacient sa fie un alt om, intarit de boala, si mult mai bogat in suflet, datorita cunoasteri vietii altor oameni. As dori sa scriu, impreuna cu participanti, un roman a diferitelor sorti. Scrierea unui roman necesita mult timp si munca. Mi-ar placea sa particip in acest proiect cel putin sase luni, cu program zilnic de cate sase-opt ore. Prin conversatii in acest timp zilnic se adun destule date, care pot fi folosite in scrierea romanului. A doua zi am comenta impreuna, textul scris de mine dupamasa aceleiasi zi. Deci, am lucra in module de cate doua zile.
La sfarsitul celor sase luni am fi gata cu textul necorectat. In acest timp multi participanti s-ar shimba, iar prin posibilitatile zilelor noastre am putea scrie si un Epilog -ce sa intimplat cu eroii nostri, care intre timp au parasit spitalul.
Este un proiect, care lasa usa deschisa si pentru alti, care ar dori sa se ocupa cu aceasta metoda paleativa. Un fel de Poveste fara de sfarsit a lui Michael Ende.
Multumesc pentru atentia acordata!
Cu stima,
Bojthe Pal