Inima mea mi-e prietenul cel mai bun

Inscris de Dorotheea Petre, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Teatru

Motto: Ma sprijin pe ce mi se impotriveste. (Nitor in adversum, Ovidius)

Organizatie aplicanta: Asociatia ROI in parteneriat cu scoala Fii Actor!
Teatrul vindeca orice. Propunem un atelier de teatru coordonat de cea mai titrata actrita romanca, Dorotheea Petre.

Grup Tinta: Proiectul Inima mea mi-e prietenul cel mai bun se adreseaza pacientilor care sufera de boli cardio-vasculare si sunt internati la spitalul CC Iliescu.

Obiective:
- diminuarea stării de îngrijorare și anxietate a pacienților;
- cultivarea stărilor emoționale pozitive;
- creșterea capacitatii de gestionare a starilor emotionale negative;
- constientizare corporala si control al starilor mentale prin tehnici de relaxare;
- schimbarea mentalitatii vizavi de boala;
- iesirea din starea de victima;
- cresterea optimismului si a increderii in capacitatea corpului de auto-recuperare.

Grupuri de lucru: trei grupe a cate 10 persoane;

Modalități de lucru: Atelier de art-terapeutice in patru etape (1.constientizare si acceptare, 2. exteriorizare si exprimare, 3. proiectia viitorului – cum arata viitorul meu, cum imi imbunatatesc viata, 4. evaluarea beneficiilor resimtite de pacienti si petrecerea de final); fiecare atelier are durata de 2 h 30 min si va utiliza arta teatrala.

Descriere:
Inima constrange persoana sa o asculte prin semnalele pe care le trimite. Daca privim problemele cardiace in mod simbolic vedem cu cata intelepciune si cu cata ironie lucreaza boala. Bolnavul este nevoit sa isi aduca inima in centrul constientei sale.
Bolnavul cadiac prezinta de obicei un mare nivel de stres care conduce la vulnerabilitatea si dezolarea persoanei, la anxietate. Terapia prin teatru va ajuta bolnavul cardiac care are teama de sentimente sa se reconecteze, sa se redescopere, sa se bucure de intimitatea cu sine, sa invete sa isi priveasca corpul ca pe un aliat, nu ca pe un dusman. In acest atelier de teatru se va tine cont de tipul de personalitate asociat de regula cu bolile de inima, precum si de psihopatologia bolii.

Vor beneficia de acest atelier trei grupe de bolnavi si se va tine cont de variabilele reprezentate de data internarii, respectiv a externarii a pacientilor inscrisi ca participanti in proiect. Cele trei grupe vor contine un numar de 10 pacienti fiecare.

Propunem un curs de teatru introspectiv care se va desfasura pe parcursul a patru saptamani. Ne dorim ca bolnavul sa invete sa se exprime intr-un mod echilibrat si pozitiv pentru a se elibera de energia agresiva.

La primul curs vom avea o discutie libera ghidata de un psiholog in care pacientii vor fi incurajati sa isi exprime sincer trairile in legatura cu situatia lor actuala urmarindu-se constientizare relatiei de cauzalitate intre tiparul comportamental si problemele de sanatate. Pacientul va fi sustinut si indrumat sa isi exprime ingrijorarile, temerile si sa constientizeze cum emotiile sau sentimentele ii pot imbunatati sau inrautati starea de sanatate.

In cadrul celui de-al doilea curs, fiecare bolnav va pregati o scrisoare catre inima sa pe baza careia impreuna cu un scenarist va realiza o sceneta. Personajele acestei scenete vor intruchipa inima, pacientul, obstacolele psihice emotionale sau fizice care il impiedica sa se bucure de viata.

Pe parcursul urmatoarelor sedinte bolnavii isi vor depasi limitele, preconceptiile legate de boala si de vindecare si vor fi invatati prin tehnici actoricesti sa se relaxeze, sa se bucure de lucrurile simple, sa construiasca o relatie sanatoasa cu propriul corp, sa fie optimisti, sa isi exprime creativitatea, sa se redescopere ca artisti creatori ai unei vieti frumoase.

Bolnavii se vor bucura de efectul terapeutic al teatrului experimentand exercitii si tehnici de relaxare proprii actorilor, exercitii de improvizatie.

Atelierele de teatru vor fi filmate si fotografiate. Se va face un clip si fiecare participant va primi un DVD cu acesta. La sfarsitul cursului se va organiza o petrecere unde se va inaugura o expozitie cu materiale foto si proiectii din cadrul atelierelor, iar participantii vor transmite un mesaj personal de incurajare catre alti bolnavi.

Coodonatorul proiectului este Dorotheea Petre, prima actrita romanca distinsa cu un premiu de interpretare la prestigiosul Cannes Film Festival si decorata pentru “talentul si sensibilitatea artistica” cu ordinul “Meritul Cultural în Grad de Cavaler”. Din palmaresul ei mai fac parte Premiul Gopo pentru cea mai bună actrită într-un rol principal, Premiul UCIN pentru “Cea mai bună actrita”, premiul “Cea mai buna actrita a anului 2007″ din partea Asociatia Criticilor de Film şi a Jurnalistilor de Specialitate.

Andreea-Cristina Eremia este psiholog cu formare in art-terapie, Gestalt-terapie, Somatoterapie si NLP.

Buget:
Consumabile tehnice, transport – 100 euro
Recuzita – 300 euro
Inchiriere echipamente – 600 euro
Onorarii: monteur si operator – 500, psiholog – 500 euro, scenarist – 800 euro
Neprevazute 100 euro
Protocol petrecere 100 euro
Total buget: 3.000 euro

Va multumim!

Link personal Dorotheea Petre