Inima in lumina reflectoarelor

Inscris de Maria Francesca Dogaru, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Teatru

“Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste” – Blaise Pascal

Bolile de inima sunt rezultatul sau rezultanta a diferiti factori, fizici, psihici, emotionali si, dupa unele teorii, chiar spirituali.
Dificultatile provocate de boala pot avea un impact asupra vietii sub toate aspectele sale, determinand aparitia unei palete largi de sentimente si trairi: dependenta, teama, fragilitate, adaptarea la schimbare, adoptarea de noi obiceiuri, chiar vinovatie fata de cei din jur.
Aceste sentimente pot fi reprezentate ca personaje negative si ele pot fi invinse cu ajutorul unor tehnici dintre cele mai diverse. Noi propunem tehnici din teatru si psihodrama. Pacientii vor fi incurajati sa fie scenaristi, regizori, actori, scenografi, sa scoata la lumina cele mai distructive sentimente, sa le transforme in aliati si sa constientizeze puterea lor de a se transforma.
Jocurile propuse vor ajuta pacientii sa intre intr-o comunicare profunda cu temerile, nevoile lor, poate chiar cauzele bolii, de a crea o poveste (povestea lor) (“cum sa te vindeci cu o poveste” – Paola Santagostino).
Pentru fiecare grup de pacienti se vor aloca 2 zile (tinand cont de variabilele legate de internare si externare, zilele de lucru cu pacientii fiind sambata si duminica); de acest ciclu pot beneficia 5 grupuri de pacienti, septembrie avand 5 week-end-uri.
Prima zi va fi Cea a Descoperirilor: jocurile propuse vor avea menirea de a-I deschide pe pacienti spre locurile necunoscute sau prea putin explorate, de asemenea, spre zonele de putere, de vigoare si energie. Aceste impresii din prima zi vor fi incriptate intr-o poveste (povestea personala) pe care fiecare o va scrie/gandi spre a fi apoi “pusa in scena” in ziua a doua (fiecare pacient va alege modalitatea de interpretare pentru a nu exista un efort dincolo de posibilitatile intelectuale si fizice proprii, cat si de disponibilitatea fiecaruia). La dorinta si cu aprobarea fiecarui pacient povestile vor fi filmate si folosite pentru procesul terapeutic.
La finalul celei de-a doua zi va fi organizata petrecerea de incheiere al carei specific si tema vor fi alese de catre fiecare grup. (vindecare, arderea regretelor, inaltarea dorintelor – lansarea de lampioane in aer, alegerea unui talisman, unui obiect care sa le aminteasca de experienta terapeutica, vizionarea povestilor filmate…)
Echipa: Raluca Zlatanov – psiholog, formare terapeutica-hipnoza, terapii scurte (Ion Dafinoiu), studenta teatru anul 2. www.zlatanov.ro
Maria Francesca Dogaru – absolventa asistenta sociala si teatru. Actrita. Am organizat proiecte cu profil de asistenta sociala pentru copii, adolescenti si cursuri de teatru pentru toate categoriile de varsta.
Buget:
Consumabile (papetarie, masti, culori, lampioane): 700 euro
Electronice (laptop, videoproiector, camera video): 800 euro
Transport: 200 euro
Cadouri final si protocol pentru petrecere: 800 euro
Cheltuieli neprevazute: 500 Euro