Inima e cea mai frumoasa carte pe care o poti citi

Inscris de Mario Barangea, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Literatura

Inima e cea mai frumoasa carte pe care o poti citi

-proiect de terapie prin arta-

Titlul de mai sus nu spune ce am de gand sa lucrez cu cei care se trateaza la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” dar sintetizeaza foarte aproape de adevar un fapt pe care l-am mai trait cu multa bucurie: momentul realizarii celui suferind, prin acceptarea bolii, ca nu este doar un ”pacient” ci o persoana intreaga si vie.
In vara anului 2011 am observat pentru prima data efectul creativitatii asupra bolnavilor, la Centru medical de evaluare si recuperare ”Cristian Serban” de la Buzias. Marturisesc ca nu stiam mare lucru pana atunci despre diabet iar despre hemofilie doar auzisem undeva la TV. Am petrecut insa 10 zile pline si minunate cu copiii de la Centru, am lucrat eseuri si poezii si (incerc sa fiu critic dar nu-mi iese) nu mi-a venit sa cred cat de receptivi erau, cat de solid structurati interior, cat de puternici – iar lucrul asta s-a vazut in lucrarile lor. Valoarea literara nu conteaza deloc, caci nu asta urmaresc ci, in principal, lucrul cu cativa indici autobiografici (acceptare, singuratate, comuniune, joc, autocontrol etc).

Cursurile de Creative Writing pe care le tin de 3 ani la Fundatia Calea Victoriei (dar si prin alte locuri) mi-au dat voie sa remarc o similitudine de natura intre scrierea creativa si terapeutica autobiografica. Adica orice ar scrie cineva, despre sine va scrie. Fireste ca exista si o anumita functie ludica, pusa in miscare mai ales de placerea de a face un lucru cu totul nou. Am sa mai aduc aminte doar de anumite tehnici de lucru (interviul unui personaj imaginar, reportajul ultrascurt, povestirile fara final, si multe, multe altele) care vin sa adauge macar un strop de buna dispozitie nedisimulata celui/celei care se recupereaza dupa un moment dificil sau dupa o intreaga perioada grea.

Inima e cea mai frumoasa carte pe care o poti citi se adreseaza celor care vor sa scrie despre ei si experientele lor de viata, despre orice, in fond. Dar nu oricum ci cu privirea din inima – asupra unei realitati fundamentale: simplul fapt de a fi om.

Mod de desfasurare: cate 2 sedinte saptamanale a cate 1h ½ sau 2h (in functie de starea si disponibilitatea participantilor) in care se va explora terapeutic eficienta exercitiului scrierii. Aceasta inseamna ca exercitiile de scriere terapeutica se vor axa pe teme autobiografice, temele alese pentru intalniri facand parte din universul personalitatii fiecarui actant.
Exercitiile de scriere creativa: nu vor solicita aptitudini ”scriitoricesti” ci mai degraba predispozitii de acceptare si intelegere a propriilor nevoi, progrese sau nereusite.

Link personal Mario Barangea