improvestea

Inscris de Răzvan Ropotan, pentru Spitalul din Bacau, Categoria: Teatru

Copiii. Imaginația lor este surprinzătoare. Odată stârnită, comunicarea celor mici nu mai are bariere. Poveștile. Pretext de joacă și destindere. Pretext de depsihologizare a traumelor, de acceptare și de transformare a perioadei de spitalizare într-una mai caldă, de ce nu, chiar distractivă. Și până la urmă nu știm încă ce anume povești le-ar putea plăcea copiilor, așadar haide să le dăm lor cuvântul. Responsabilizați, ei vor uita de dureri sau de preocupare înlocuind plictisul cu râsul și joaca.
Noi suntem doi tineri actori profesioniști: Răzvan Ropotan și Mihai Băcăran absolvenți ai UNATC și traineri în arta improvizației pentru adulți și copii. Atelierul nostru se adresează celor mici, mai specific secției de Pediatrie din spitalul Județean de Urgență Bacău.
Gândit ca un atelier de teatru de improvizație pentru copii el propune creația ca pretext de poveste.
Astfel poveștile sunt gândite și concepute de grupuri de copii cap coadă într-o muncă liberă și de echipă în care răsturnările de situație și personajele sunt alese de către pitici cu mare îngăduință între ei. Noi le-am transcris veseli și bine-dispuși. Iar mai apoi le-am dat mai departe. Citește-le aici cu grijă și uimire.

http://colacpestepupaza.wordpress.com/

Atelierul se desfasoară astfel
improvestea

nr maxim de participanti/ atelier: 30;
grupe diferite
I. 7-10 ani [daca sunt mai mici pot fi acceptati tot in aceasta grupa cu minim de varsta 4 ani]
II. 11-14 ani

Descrierea activității:
10 zile de atelier în care grupuri diferite de copii se vor juca, vor învăța, și bienînțeles că vor improviza. Exerciții pentru non-actori de la Keith Johnstone, Viola Spolin și Augusto Boal. În timpul atelierului copiii vor crea ei înșiși o poveste unică, irepetabilă și fermecătoare de la ei inspirație ca o echipă unită.
Această poveste va fi împărtășită apoi celorlalți pacienți din spital. Prezența copiilor va aduce zâmbet și alinare și pacienților din alte secții ale spitalului și entuziasmul contagios al copiilor va face o zi mai luminată și acestora. În cazul în care copiii nu sunt în măsură să se transporte, povestea lor va fi înregistrată, prelucrată și dată celorlalți pacienți spre ascultare și delectare.

Astfel copiii se distrează și reușesc să își dezvolte creativitatea și să lase liberă imaginația. Atelierul tratează de timiditate și corectează limbajul, îmbunătățind enorm comunicarea cu ceilalți puști, dar și cu cei mari.
durata atelierului: aprox 3h.

Cele 10 ateliere sunt dispuse în zece zile din diferite perioade ale lunii septembrie X 30 de copii => atelierul va ajunge astfel la cel puțin 200 de copii spitalizați. De asemenea, copiii care se află în spital pentru o perioadă mai lungă pot fi prezenți la mai mult de un singur atelier.

Acest proiect a avut deja succes în colaborarea din vara anului 2012 cu Radio România Junior și Lumea lui Momo în tabăra pentru copii New Paradise, unde au participat aproximativ 100 de copii din școli din țară, dar și de la orfelinate în decursul a 5 zile.

http://tabaradevara.radioromaniajunior.ro/?p=6

Banii vor fi repartizați astfel pentru o echipă de 4 persoane va fi nevoie de:
transport: 4pers x 4drumuri x 40E/drum = 640 E
cazare: 4 x 10 x 20E = 800E
diurna: 4 x 10 x 15E = 600E
onorariu foto&video: 200E
reportofon: 60E
consumabile(markere, flip-chart, sfori, baloane, mingi) : 100E
sistem audio: 100E
onorariu traineri: 400E
neprevazute: 100E

Link personal Răzvan Ropotan