Împăcarea cu corpul

Inscris de Silviu Man, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Teatru

Într-un amplu articol dedicat “Corpului în fața medicinei”, Anne-Marie Moulin (medic și istoric al științelor), afirmă că, în epoca modernă, boala este dublată de sentimentul de “singurătate a indivizilor, confruntați cu ceva ce nu știu să numească ușor: boala sau moartea potențială care se ascunde în ea”. Prin proiectul “Împăcarea cu corpul”, ne propunem să ajutăm pacienții Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca să depășească aceste sentimente apăsătoare, de singurătate, de izolare de ceilalți (de oamenii “sănătoși”) și de vulnerabilitate în fața bolii.

Din experiența variată pe care am acumulat-o (prin antrenamente, spectacole, workshop-uri și întâlniri de lucru) în practica pantomimei, a teatrului non-verbal, a artelor marțiale și alte discipline conexe, dar și din câteva lecturi de specialitate, putem afirma că surpriza reîntâlnirii cu propriul corp este, adesea, uriașă. În epoca agitată în care trăim, nu mai avem timp să conștientizăm realitatea atât de palpabilă și atât de profund umană a propriilor noastre corpuri. Iată de ce boala, internarea și restricțiile medicale sunt deseori resimțite de noi ca adevărate traume – brusc, corpul își face simțită prezența în cel mai violent mod: prin durere și neputință.

Proiectul “Împăcarea cu corpul” își propune să fie un instrument auxiliar la tratamentele prescrise de medicii Spitalului Clinic de Recuperare. Scopul nostru nu este doar de a orienta pacienții către mișcare, gimnastică și recuperarea unui anumit tonus. Dorim să ne axăm, mai degrabă, pe stimularea simultană a capacităților lor corporale, psihice și imaginative. În acest scop, ne vom folosi de următoarele metode:

- exerciții specifice, apte să le focalizeze atenția asupra propriului corp și relațiilor acestuia cu mediul înconjurător;
- deplasarea în spațiu folosindu-ne de un fond sonor adecvat – pe lângă stimularea atenției și coordonării între ritmul muzical și ritmul corporal, scopul ultim al acestor exerciții este acela de a descoperi plăcerea mișcării;
- antrenamente fizice ușoare, adaptate fiecărui pacient;
- introducere în limbajul pantomimei clasice – tehnică foarte eficientă pentru disciplinarea corpului, fără a-l extenua;
- jocuri cu dificultate variată, în scopul stimulării interacțiunii dintre pacienți;
- crearea de situații dramatice și povești folosindu-ne de anumite obiecte reale;
- tehnici de introspecție: povestirea unor situații sau locuri, urmate de fixarea acestora într-un scenariu – premisă a unui eventual spectacol, perfect adaptat dorințelor și nevoilor pacienților.

Credem că forma cea mai eficace de manifestare a acestui proiect este aceea de 1 ședință pe zi, cu durata de 2 – 3 ore (cu pauză intermediară de 15 min.).

Necesitățile financiare ale proiectului “Împăcarea cu corpul” țin de achiziționarea unui sistem audio (cu mixer de sunet analog) – cca. 400 euro, 2 x spoturi de teatru de min. 1000 W fiecare – cca. 350 euro, cameră video + aparat foto – cca. 600 euro, achiziționarea de costume și obiecte de scenă – cca. 300 euro, cheltuieli de transport, cazare și diurnă – cca. 800 euro. Restul bugetului poate fi direcționat înspre achiziționarea de cadouri pentru pacienții participanți la proiect și eventuale cheltuieli neprevăzute.