Imagineaza-ti cum te vindeci!

Inscris de Simina Diaconu, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Literatura

Public tinta:
Pacientii internati in spitalul CC Iliescu, care sufera de boli de inima si sunt intr-o stare suficient de buna pentru a participa la proiect

Premisele proiectului:
Sunt cunoscute efectele terapeutice ale imaginatiei. Cand un om isi imagineaza cum se vindeca – cum se va simti fizic si mental cand va fi vindecat, ce dispozitie va avea, ce va face, cum se va transforma viața lui etc – acest proces contribuie semnificativ la vindecarea reala.
Mai mult, cu cat actioneaza el insusi mai mult in acest proces (daca discuta despre asta, daca scrie, daca citeste public ce a scris), cu atat mai incurajat se simte si se apropie de vindecare.

Realizatorul proiectului:
Revista de Povestiri este o revista de fictiune, care publica texte scurte de maximum trei pagini. Sloganul revistei este „mai putina informatie, mai multa imaginatie” si exact despre asta este vorba – publicam texte scrise cu talent si imaginatie. Revista costa 10 lei, apare lunar din martie si are un format mic, prietenos, e usor de citit si e deja indragita de cititori.

Fazele proiectului:
(nota: etapizarea ar trebui facuta pe timp, dar in acest moment nu cunoastem numarul pacientilor cu care putem lucra, iar durata depinde de acest numar)

1. Ascultarea
Echipa Revistei de Povestiri viziteaza pacientii si le asculta povestile de viata. In aceasta etapa aflam multe lucruri, ne acomodam unii cu altii, „calibram” relatia. Si, cel mai important, cream un climat de incredere.

2. Imaginarea vindecarii
In aceasta faza, echipa Revistei de Povestiri le vorbeste oamenilor despre cum sa-si imagineze vindecarea si cum sa scrie un scurt text (o pagina), la persoana I, despre cum se vor simti, ce vor face, cum va fi viata lor cand se vor vindeca.
Intentia noastra este sa obtinem texte care vorbesc despre viata traita din plin, savurata. Uneori, abia cand esti bolnav iti dai seama ce bucurie e sa fii sanatos, cate lucruri minunate poti sa faci. Prin urmare, aceasta colectie de texte va avea un ton pozitiv si va fi o lectura-impuls pentru orice cititor al revistei – pentru ca ii va reaminti ca viata merita traita activ, constient, cu recunostinta, cu entuziasm.

3. Editarea si publicarea (3 saptamani)
Textele colectate de la pacienti vor fi editate si publicate intr-un numar special al Revistei de Povestiri. Acest numar va fi gratuit, va avea 60 de pagini si un tiraj de 1000 de exemplare.
Fiecare pacient-autor va primi 5 exemplare, o parte semnificativa va ramane in spital si va fi la dispozitia pacientilor noi ai spitalului, ulterior proiectului. 100 vor fi puse la dispozitia cititorilor revistei care doresc sa o primeasca.

4. Evenimentul de lansare
Numarul special va fi lansat intr-un eveniment in care pacientii care vor dori (si vom incerca sa convingem cat mai multi) vor citi public textele scrise de ei. Vor fi invitati sponsorii, scriitori, medici si putem folosi ocazia pentru o strangere de fonduri. Evenimentul nu va fi cu intrare, dar se va anunta ca apreciem donatiile – catre spitalul CC Iliescu.

Buget orientativ
Tiparirea revistei (1000 exemplare, 60 de pagini) – 1500 euro
Design, DTP, ilustratii – 800 euro
Eveniment – 500 euro
Transportul echipei pe perioada proiectului (RATB, Metrorex) – 100 euro
Materiale „didactice” pentru etapa a doua – 100 euro

(Descriere personala: editor si fondator al Revistei de Povestiri)

Link personal Simina Diaconu