Icoane pictate pe sticla – oaza de liniste si spiritualitate

Inscris de Cristina Bugariu, pentru Spitalul din Timisoara, Categoria: Pictura

Spitalele sunt locuri in care unii dintre noi petrecem perioade de timp mai lungi sau mai scurte, locuri in care ne gasim parca mai aproape de Dumnezeu.
Nu venim cu drag, venim cu teama si poate cu speranta.
Pentru proiectul “Arta pentru viata” m-am gandit la un program simplu, accesibil si totodata complex, care sa inlature aceasta teama, sa linisteasca, sa relaxeze, sa aduca speranta, bucurie si implinire sufleteasca.
Nu e prima oara cand aleg sa fiu voluntar intr-o actiune. Prin prisma meseriei pe care o practic (designer) am coordonat diverse proiecte care au promovat conceptul de art-terapie, adresate varstnicilor, copiilor de la casele de copii sau celor cu deficiente.
Am coordonat proiecte de art-terapie in: Centrul de Zi Alzheimer Timisoara, Centrul de Zi pentru Persoane Varstnice Sf. Arh. Mihail si Gavril Timisoara, Centrul de Zi Pentru Persoane Varstnice Sf. Constantin si Elena Timisoara, Caminul pentru Varstnici Timişoara, Centrul de zi pentru copii Sf. Nicolae Timisoara, Centrul pentru copii cu dizabilitati „Podul lung” Timisoara.

Propunerea mea:
Icoane pictate pe sticla – oaza de liniste si spiritualitate

Nu e un proiect nou, din contra e un proiect pe care eu l-am experimentat deja si in urma caruia am avut rezultate remarcabile.
Cred ca majoritatea dintre noi am admirat la un moment dat originalitatea, simplitatea desavarsita si farmecul aparte al icoanelor taranesti pictate pe sticla.
Indiferent de zona din care provin, Bucovina, Moldova, Banat sau Fagaras, icoanele pe sticla reusesc sa transmita mai mult decat cuvintele.
Sunt adevarate ferestre catre cer. Biblia în imagini a taranului roman.
Pictate de oameni simpli, scene din Vechiul si Noul Testament si-au gasit locul in fiecare casa taraneasca.
In zilele noastre, vechile icoane sunt pretuite ca adevarate opere de arta.

La proiect pot participa persoane de orice varsta, prin libera exprimare a dorintei. (50 – 60 persoane)
Atelierele vor fi organizate tinand cont de programul medical al pacientilor si dupa discutii individuale.
Intreaga suma de bani propusa de dumneavoastra se va regasi in materialele necesare programului (hartie, pensule, palete culori, culori, foita de aur, lac de protectie, sticla, rame…) si tiparirea unui album cu icoanele pictate.
Pe intreg parcursul programului voi crea un blog care sa reflecte atat activitatea noastra cat si impresii, comentarii.
De asemenea la finalul programului se va organiza o expozitie cu toate lucrarile in incinta spitalului.
Din experienta mea de pana acum cei care picteaza icoane pe sticla (neprofesionisti fiind) isi doresc sa le pastreze, cazul de fata fiind mai special prin faptul ca vor fi pictate intr-o perioada de suferinta personala. In caz contrar si dupa discutii cu fiecare in parte, vor putea fi donate spitalului sau se va putea organiza o licitatie in beneficial spitalului.

Beneficiile programului:
Pictatea unei icoane presupune atentie si concentrare, eliberare de temeri, stres si dobandirea de liniste, echilibru psihic, speranta de mai bine.
Mai mult decat atat, genereaza dezvoltarea unei legaturi speciale om – divinitate, legatura mult mai constientizata in momentele de suferinta, teama, frustrare, neputinta.
Cred ca acest program ar aduce pacientilor spitalului crearea starii afective necesare parcurgerii demersului medical, reducerea tensiunii si anxietatii provocate de timpul petrecut in spital si de boala, stimularea capacitatii de a invinge obstacole de natura psihica (ex.: “nu pot”), inducerea unei stari de liniste, relaxare, acceptare.

http://artelierdeidei.wordpress.com/category/voluntariat/

Link personal Cristina Bugariu