Halatele cu povesti

Inscris de Anca Ciliac, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Pictura

Halatele cu povesti

Relatia medic-pacient reprezinta cadrul in care se desfasoara actul medical. De calitatea acestei relatii depinde pana la urma si reusita demersului medical. Cand pacientul este un copil, aceasta relatie capata valente speciale. Primul contact dintre copil si medic este extrem de important, deoarece acum incepe sau se sfarseste o lume. Pentru multi dintre noi, cuvantul “medic” sau “spital” activeaza in cascada termeni precum “alb”,”rece” “frica”, “seringa”, “durere”.
Proiectul “Halatele cu povesti” isi propune personalizarea halatelor si costumelor cadrelor medicale, prin pictarea lor de catre pacientii-copii. In acest fel, relatia pacient copil –medic, capata valente ludice, se transforma dintr-o relatie inegala intr-o relatie de parteneriat. Copiii pot alege “beneficiarii” lucrarilor lor , isi construiesc singuri povestile pe care le vor transpune pe halate. Crearea propriilor povesti le ofera posibilitatea copiilor de a transpune in personaje trairi sau situatii speciale din spital (durerea, operatia, ghipsul, proteza, cicatricea, membrul disfunctional etc. ), de a se amuza transformand in personajele povestilor lor cadrele medicale sau pe ei insisi. In acelasi timp sunt incurajate jocurile de rol prin care copiii sa exprime frustrarile, temerile, asteptarile, intrebarile legate de situatia lor prezenta sau viitoare. In final, toate acestea vor fi pictate pe halate, copiii comunicand intr-o maniera non-verbala mesaje altfel greu de identificat.

Obiectivele terapeutice:
-imbunatatirea comunicarii pacient copil-medic avand ca rezultat cresterea compliantei;
-cresterea stimei de sine si intarirea Eu-lui (extrem de important in cazul copiilor cu malformatii/dizabilitati motorii etc a caror imagine corporala este distorsionata);
-normalizarea unor stari si trairi asociate anumitor patologii;
-dezvoltarea unor mecanisme de coping eficiente.

Copiii vor folosi pentru transpunere vopsele textile speciale (rezistente la apa), tehnicile folosite fiind : pictura manuala, imprimare textila cu sablon, stampila, bureti. La final se va organiza o parada de moda in care cadrele medicale vor fi invitate sa prezinte halatele unicat pictate cu povestile copiilor. Astfel, spitalul va ramane cu cele mai vesele si mai originale halate din tara!

Numele meu este Anca Ciliac, vin din dulcele targ al Iesilor si am ales spitalul din Cluj din motive sentimentale. Am o pregatire multidisciplinara: medicina (lucrare de licenta “Evaluarea biocompatibilitatii mecanice a biomaterialelor utilizate in endoprotezarea articulara”), arte plastice (designer de costum de teatru si spectacol), psihologie ( supervizare in Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana, art terapeut) care m-a ajutat sa-mi gasesc vocatia. Dragostea pentru ortopedie, iubirea profunda pentru copii si faptul ca de trei ani realizez costumele pentru spectacolele unei trupe de teatru de copii din Cluj au fost motivele pentru care am ales Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj (sectia de Ortopedie Pediatrica in mod special) pentru acest proiect.

Cu multa culoare si lumina,
Anca Ciliac