HAI

Inscris de Bondoc Iris Cristiana, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Teatru

Sase “pastilute de ras” , Alexandra, Alex, Gabi, Iris, Paula, Robert, iti creeaza buna dispozitie. Totul a inceput cu proiectul teatrului “Maria Filotti” Braila intitulat “Olimpiada de improvizatie”. Aici Dragos Muscalu, improvizator si actor, ne-a dezvaluit secretele improvizatiei. Asa ca am simtit ca e timpul sa dam inapoi si am demarat proiectul « Descopera-te in joaca ! «. Pe parcursul a trei luni cei 12 copii asistati social au asimilat improvizatie ca un catalizator spre o mai buna incluziune sociala. Pe de alta parte si noi am avut multe de invatat de la ei. Premisa de la care am plecat in acest proiect a fost intrajutorarea, deoarece ni s-a dovedit ca fiecare om vine cu bagajul propriu, asa cum multi din copii cu care am lucrat ne-au surprins prin experienta lor. Din pasiune, dupa ce proiectul s-a incheiat, noi dorim sa incepem un nou capitol.
Chiar daca pentru multi improvizatia inseamna un instant, un lucru facut la repezeala, pentru noi acest concept a capat o alta dimensiune prin exercitiu si antrenament, dar mai mult prin schimbul de experienta cu celelalte persoane. Un spectacol de improvizatie inseamna lucru in echipa, fara scenariu sau fara nimic prestabilit bazandu-se doar pe creativitatea publicului si spontaneitatea celor de pe scena, improvizatorii. Asta dorim noi sa cultivam prin acest proiect.
Ceea ce propunem este o serie de ateliere creative incepand si culminand cu spectacole de improvizatie, prima data facut de noi si terminandu-se impreuna cu persoanele incluse in proiect. In cadrul atelierelor vom incerca sa inspiram in persoane, prin intermediul exercitiilor de improvizatie un sentiment de apartenenta la un colectiv format aleatoriu.
Spre exemplu, primul exercitiu propus de noi se numeste « Oferta oarba », care presupune ca una dintre persoane sa faca un cadou imaginar pe care receptorul il va defini in functie de dorintele sale. Ca prim efect, apare intercunoasterea, spiritul de echipa si simtul de intrajutorare. Dar esenta exercitiului este intelegerea in profunzime a conceptului de acceptare, faptul ca « orice » are o dimensiune utila.
Scopul proiectului merge mai adanc decat bine dispunerea oamenilor vizati prin descoperirea unui nou set de valori. Noi credem ca acest tip de activitate este o terapie spre ameliorarea diverselor situatii.

Link personal Bondoc Iris Cristiana