GRĂDINA INTERIOARĂ: SCULPTURA VIE DECOREAZĂ SPITALUL

Inscris de ANSAMBLUL ARTISTIC, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Handcraft

Una din metodele cele mai iubite de oameni pentru meditație este comuniunea cu natura. De fiecare dată când ne aflăm în sânul ei, uităm de toate grijile, savurând fiecare moment cu nesaț și încercând, parcă, să-l păstrăm pentru totdeauna.

Pentru unii dintre noi, această comuniune nu este însă atât de ușor de îndeplinit. Este și cazul anumitor pacienți care nu pot părăsi spațiul spitalului, unde trebuie să urmeze rigorile tratamentului medical. Pentru acest gen de situație, aplicat la cazul concret al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, ne-am gândit să inversăm rolurile și să aducem natura în interior, la cei care nu își pot oferi această bucurie la fel de des ca persoanele sănătoase.

Astfel, inspirați de filosofia artei japoneze Ikebana, am dezvoltat acest proiect conceput pe principiul grădinilor verticale, ce reinventează interiorul clădirii. Ne motivăm alegerea prin faptul că aceasta nu este o simplă formă de decorațiune, ci o formă de artă apropiată, de exemplu, de cea a sculpturii și care, în afara aspectului estetizant și a impactului psihic pozitiv, poate sublima experiența cotidiană a celor care interacționează cu ea.

Concret, dorim ca împreună cu personalul spitalului să alegem o zonă pretabilă pentru montarea unor cuiburi modulare ce vor susține aranjamentele florale al căror design îl vom proiecta împreună cu pacienții. Aceste cuiburi sunt create din materiale impermeabile, care protejează peretele de acțiunea apei și, în plus, se pot monta la fel de ușor ca o simplă bibliotecă. Cât despre plantele ce urmează a fi folosite, se poate alege dintr-o varietate foarte mare de semințe, răsaduri cât și plante mature cu flori.

Indiferent de modelul ales însă, pentru un maximum de efect al sculpturii naturale (care ne propunem să acopere o suprafață aproximativă de 15mp), este nevoie de o prospecție a locului, pentru a stabili condițiile de luminozitate, temperatură, umiditate, dar și de textură a peretelui (placaj de beton, cărămidă etc.). Nu în ultimul rând, în paralel cu alegerea speciilor de plante ce vor decora unul sau mai mulți dintre pereții, de preferință interiori ai spitalului (de comun acord cu personalul acestuia și în funcție de dimensiuni), ne dorim să oferim pacienților o imersiune în filosofia aranjamentelor florale, a comuniunii omului cu natura pe care le oferă acestea.

În încheiere, dorim să menționăm că vom suplimenta această activitate cu un atelier de aranjamente florale de mici dimensiuni, ce va viza în special pacienții cu disponibilitate redusă de activitate fizică. Esențialul însă, va rămâne și în acest caz același: ca pacienții spitalului să beneficieze de o experiență unică, al cărei rezultat le va rămâne și de care se vor putea bucura pentru mult timp de la încheierea lui.

Ansamblul Artistic este, așa cum o sugerează și numele, un colectiv ce reunește artiști din toate domeniile. În palmaresul său, așa cum se poate vedea și din linkul atașat, intră construcția la scară 1:5 a fațadei Halei Matache în cadrul Street Delivery București 2013. Inițiatorii proiectului Grădina Interioară sunt Luca Dinulescu și Cristiana Stroea, membri fondatori ai Ansamblului Artistic.

Link personal ANSAMBLUL ARTISTIC