Fii creativ, fii interactiv!

Inscris de Daniela Iordache, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Handcraft

*Despre proiect:
Marele poet si filozof roman, Lucian Blaga scria frumos intr-una din poeziile sale – “Copilul rade: Intelepciunea si iubirea mea e jocul.” Cu adevarat jocul in sine are un efect terapeutic natural in dezvoltarea motorie, afectiva si cognitiva a copiilor. Prin simplu joc, copilul interactioneaza cu lumea si invata despre ea. Tot prin joc, adultul intelege mai bine lumea copiilor. Pentru copii, totul devine o joaca si astfel se pot exprima pe ei insisi. Insa un cadru restrictiv precum cel fizic al unui spital, si cu atat mai mult cadrul moral al unei boli, lezeaza, constrange si chiar poate traumatiza la nivel emotional dezvoltarea unui copil.

Proiectul “Fii creativ, fii interactiv! Viata e frumoasa si merita traita!” isi propune in acest sens sa aduca zambete, rasete si voie buna copiilor internati in spital, prin ateliere specializate de art-terapie si stimulare prin arta vizuala (pictura si desen, lucru manual, origami, modelaj in lut), stimulare muzicala (prin sesiune de lucru cu instrumente muzicale (batul ploii, tamburina, cantece, dans cu esarfe etc.) daca spatiul si politica spitalului o va permite, prin teatru (improvizatie, forum, de umbre si pantomime, dramatizarea unei povesti terapeutice), prin joc si miscare (jocuri usoare adaptate nevoilor fizice ale copiilor din program, de ex. ). Chiar daca va exista o structura initiala planificata pentru fiecare sesiune de lucru, aceasta va fi adaptata précis la fata locului in functie de nevoile specifice ale starii de sanatate a beneficiarilor.

Prin acest proiect nu se urmareste originalitatea ideilor implementate, ci aplicabilitatea, accesibilitatea, simplitatea si efectul sau practic. Sesiunile de lucru sunt gandite astfel incat sa fie interactive si sa implice efectiv beneficiarii, fiind asistati si coordonati de echipa care implementeaza acest proiect.

Fara pretentia de a produce arta in adevaratul sens al cuvantului sau performanta artistica, aceste ateliere de terapie prin arta (pictura, desen, modelaj, colaj din carton, jocul cu marionete etc.) le va oferi copiilor acea libertate de manifestare si exprimare a emotiilor, dorintelor, a opiniilor, temerilor, sperantelor, permitandu-le sa se conecteze cu ei insiși, sa-si dezvolte capacitatile de expresie, de comunicare si de relationare.

*Obiective generale:
- scaderea sentimentului de anxietate;
- cresterea increderii in sine;
- cresterea capacitatii de comunicare (corecta) si de relationare;
- stimularea creativitatii, originalitatii si imaginatiei;
- incurajarea exprimarii personale;
- explorarea propriilor perceptii, talente si aspiratii;
- cresterea capacitatii de acceptare si respectare a diferentelor si diversitatii cu ceilalti din jur.

*Grupul tinta:
Proiectul se adreseaza in special copiilor internati in sectia de Pediatrie II care include sectia de oncopediatrie, din cadrul Spitalului Judetean Craiova (aproximativ 50 de copii cu varste intre 2 si 16 ani, dintre care aprox. 10 copii internati la sectia de pediatrie oncologica). In masura in care va fi posibil, atat din punct de vedere al timpului, materialelor incluse si numarului de pacienti, vor fi inclusi in grupurile de lucru si copii de la sectiile de Pediatrie I sau ortopedie si chirurigie pediatrica.

*Implementare:
Proiectul “Fii creativ, fii interactiv! Viata e frumoasa si merita traita!” va fi structurat pe 5 ateliere de lucru saptamanale, cu 5 tematici diferite. Fiecare atelier va fi organizat pe durata a doua zile, iar in fiecare dintre cele doua zile de lucru se vor sustine 2-3 sesiuni de lucru a cate 1h si 30 de min, cu grupuri de aprox. 10 copii, astfel incat pe parcursul celor doua zile de atelier, aprox. 50-60 de copii din cadrul sectiei de pediatrie vor fi participat la cel putin cate o sesiune de lucru. Sesiunile de lucru au chiar structura unei sesiuni de terapie, prin care mai intai se va face introducerea iar copiii vor avea posibilitatea sa se cunoasca intre ei, lucrul efectiv in grup si incheierea sesiunii de lucru, cu concluzii, feed-back, pareri si sugestii exprimate.

Tematica atelierelor curpinde: “Totul in culori” (pictura in acrilic pe panza; desene pe carton); “Ne jucam cu mainile: origami si colaj pe carton”; “Poveste muzicala si modelaj in lut”; “Teatru” (teatru de umbre, jocuri de improvizatie si mima); “Universul e o poveste” (lectura, basme, povestioare terapeutice, povesti personale cu discutii si exprimari personale).

Atelierele se vor desfasura saptamanal in luna septembrie pe parcursul a cate doua zile din saptamana, 2 zile x 5 saptamani, astfel incat vor fi 10 zile de practica acordate implementarii proiectului, ultimul atelier fiind sustinut in doua din zilele 28 sep-1 oct.

*Buget:
Bugetul proiectului este cuprins in limita sumei oferite de sponsor si acopera toate cheltuielile cu:
• materialele utilizate de catre beneficiari (panze – canvas, carton, acuarele, culori acrilice, pensule, foarfeci, lipici, scotch, notes pentru origami, lut si plastilina, materiale textile pentru teatru, carti de povesti, faina, amidon, parasuta, mingiute, pene colorate si esarfe, clopotei muzicali etc.);
• deplasarile saptamanale pe ruta Bucuresti – Craiova (benzina si rulajul pentru transportul cu masina personala; cazare si diurna).

*Despre mine:
Am 30 de ani, sunt pasionata de arta in general (si lectura, scris si pictura pe panza in mod particular) si sunt mama unei fetite minunate in varsta de 9 ani. Acestea sunt departe de a fi lucrurile care ma definesc, dar probabil au relevanta in art-terapia cu copiii. Studiile si experienta profesionala ating atat domeniul financiar (am absolvit A.S.E si am lucrat in companii multinationale cativa ani), precum si domeniul de psihologie, psihoterapie si art terapie (absolventa a facultatii de psihologie, a unor cursuri recunoscute de Ministerul Muncii ca “Lucrator in arte combinate” si “Specialist in arte combinate”; si absolvent al Scolii Evadio – Bad Wimpfen, Germania, (acreditata si recunoscuta de catre E.A.R.Th), ca terapeut in psihoterapia prin regresie). In plus mai am experienta de lucru in grupurile de socializare cu copiii autisti, in cadrul Asociatiei Invingem Autismul, Bucuresti, si am coordonat atelierul “Cetatea lui Bucur” pentru o clasa de copii in timpul “Saptamanii Altfel”. Discrepanta dintre cele doua medii ale experientelor profesionale vine din faptul ca la un moment dat mi-am dat seama ca este important sa avem omul potrivit la locul potrivit, care sa faca ceea ce se pricepe cel mai bine si ii place, sa realizeze lucruri cu pasiune, si ca numai asa, noi, ca indivizi, putem atinge excelenta. Si astfel am ajuns sa imi doresc sa lucrez in scop educational si terapeutic cu copiii. Mai nou mi-am redescoperit pasiunile din copilarie pentru scris (proza si poezii), pictura si lucru manual… drept pentru care imi face placere sa insuflu copiilor motivatia si curajul de a-si urma in viata propriul lor drum.