Fericire animată (însufleţim, dăm viaţă fericirii prin prisma artei)

Inscris de Titor Laura, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Pictura

Toate suferinţele se varsă într-un loc comun, în angoasă.
Echipa formată din Laura Titor şi Iulian Moldovan, masteranzi în anul II ai secţiilor pictură, profesor coordonator Petru Lucaci şi monumentală, profesor coordonator Lisandru Neamţu, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti au găsit un eşafodaj comun cu proiectul Artă pentru Viaţă.
Datorită faptului că avem siguranţa şi încăpăţânarea să credem în această teorie ţinem să menţionăm următoarele argumente.
Conştiinţa de sine are izvorul în artă şi pentru că arta se încăpăţânează să releve, lipsită de aprehensiune, toposul interdependenţei dintre suflet şi corp, iar acest loc comun este însăşi arta, arta se pune în lumină pe sine prin această ambivalenţă. Noi credem că ruptura dintre bucuriile sufletului şi durerile corpului, această sciziune, este provocată de lipsa afecţiunii pe care o primesc bolnavii, indiferent de suferinţele pe care le au. Domnii doctori sunt mult prea preocupaţi de partea exterioară (corpul), pentru că dacă nu ar face acest lucru, cine l-ar face? Tocmai din acest motiv, venim în ajutorul domnilor doctori şi vom încerca să tratăm sincronic problmele bolnavilor.
Trebuie să precizăm faptul că am realizat o scrutare în ce priveşte suferinţele bolnavilor din Spitalul C. C. Iliescu am vazut cum se simt şi am discutat cu oamenii suferinzi de boli cardiovasculare şi suntem siguri că nu vor exista vicisitudini în a-i face fericiţi şi a le oferi puţină atenţie şi afecţiune. Vom încerca cu stăruinţă prin prisma mai multor tehnici artistice, pe care le vom realiza pentru pacienţii de acolo, dar şi împreună cu aceştia, să construim diferite stări în sufletele lor. Vom realiza un proiect decorativ pictură şi mozaic pe holurile spitalului, dar vom lăsa şi spaţii libere pictate precum nişte rame de tablouri, iar în interior vom încuraja pacienţii să se picteze fiecare pe sine, însă nu să-şi picteze corpul bolnav, ci mintea sănătoasă care îi va ajuta să aibe din nou un corp sănătos. De asemnea împreuna cu pacienţii vom inventa diferite personaje amuzante pe care le vom desena şi apoi le vom picta pe pietricele. La final fiecare pacient va avea un prieten amuzant pe o pietricica şi un tablou cu un autoportret al minţii sănătoase pe holurile spitalului.
Cât despre materialele necesare, care ar face posibilă realizarea acestui proiect, acestea nu vor depăşi bugetul alocat, din contră este posibil chiar să rămână bănuţi.
În sfârşit putem cita în sprijinul teoriei noastre dovada cea mai însemnată, cuvintele unuia dintre cei mai mari filosofi moderni, Max Scheler. Extrasul următor provine din traducerea în limba engleză a lui Peter Heath a cărţii intitulate Wesen und Formen der Sympathie (Natura şi formele simpatiei): „Iată misiunea oricărei arte autentice; această misiune nu constă în a reproduce ceea ce este deja dat, sau a crea ceva prin simplu joc al imginaţiei, această misiune constă în a pătrunde mereu mai adânc în miezul lumii exterioare şi în suflet, în a vedea şi a comunica aceste realităţi obiective existente în ele şi pe care legile admise şi convenţiile le-au ascuns până acum”
Menţionăm că nu ne dorim acest proiect din vanitate, nu avem nici o ambiţie neîntemeiată, şi suntem departe de dorinţa de a face impresie, în schimb ne dorim din tot sufletul să fim alături de pacienţii din acest spital care nu trebuie să fie oprimaţi, nu trebuie să-şi împileze, să-şi calce sufletele în picicoare, vom fi extrem de fericiţi dacă vom reuşi prin aceste mijloace să le oferim încredere în sine şi să le îndepărtăm această stare de nelinişte din suflet.

Link personal Titor Laura