ferestre, usi si tavane altfel

Inscris de Mihaela Schiopu, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Pictura

Lucrand intr-un spital, ca art-terapeut, mi s-a parut mereu ca lipseste o personalizare a fiecarei usi, o fereastra pe care sa desenezi ceea ce doresti (nu ceea ce se vede si poate ca nu-ti place uneori), si un anume “ceva” pe tavan care sa te poata face sa razi si sa visezi.
In ceea ce priveste fereastra, propun fie 2 profile simple din PVC sau lemn in forma de U in care sa poata fi prins prin alunecare un carton pe care personalul il poate schimba zilnic. Pe acest carton, copilul sau adultul poate scrie, sau poate desena ceea ce simte. Am ales spitalul din Sibiu din cauza profilului pe care il are (nu numai pentru ca Sibiul e un oras pe care-l iubesc). Psihologii pot intra in contact cu starea pacientului de fiecare zi si prin acest exercitiu, iar, pe de alta parte, cartoanele stranse pot alcatui o expozitie. Un alt avantaj este faptul ca e o creatie interactiva, la care pot participa atat personalul cat si pacientii (doctorul sau psihologul poate lasa un cuvant scris, ori un desen, iar pacientul le poate continua, pot dialoga pe acelasi carton, etc). de asemenea, faptul ca pacientul poate “mazgali peretii” creaza o stare de libertate si bucurie.

In ceea ce priveste usa, aceasta poate fi pictata, scrisa, colata, si se poate monta pe ea o cutie postala in care pacientul sau pacientii pot primi corespondenta (o corespondenta distribuita de personal, daca nu provine de la familie).

Tavanul este un loc pe care-l privim intens cand suntem tintuiti in pat. Putem folosi o placa atarnata rotunda, sau in forma de nor, din rigips, pe care se pot picta sau cola imagini minunate (de aceasta placa se pot agata obiecte vesele, sau, tot pe aceasta placa se pot proiecta imagini cu un laptop)

Proiectul poate incepe cu cateva camere, poate fi rezumat doar la una din cele trei optiuni, urmand, poate, ca mai tarziu, sa fie continuat. Evident, in loc de profilele PVC poate fi montata chiar o fereastra din lemn, in functie de salon. Daca se decoreaza doar camera de joaca sau un salon de artterapie, se pot folosi toate optiunile.

Imaginile prezentate sunt niste picturi realizate pentru o camera de copil. Le-am adaugat ca sugestie pentru o usa de salon pentru copii. Proiectul poate functiona si pentru adulti, evident, cu alt tip de arta pe care o pot realiza.

Mentionez ca sunt ca formatie arhitect si artist plastic, in ultimii ani lucrand si ca psihoterapeut. Mi-ar fi drag sa lucrez la acest proiect. Cred ca inteleg bine nevoile pacientilor. De asemenea, sunt sigura ca in funtie de optiuni, bugetul poate fi suficient, sau poate, putem gasi si alti eventuali sponsori, care sa ne poata ajuta sa-l continuam in anii viitori.