Eu cred

Inscris de Gilda Stan, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Teatru

Numele meu este Gilda Stan,am studiat actoria in cadrul UNATC Bucuresti, apoi am profesat in domeniul artistic si in cel social,in incercarea de a dobandi mai multe experiente care sa merite a fi impartasite celor din jurul meu.

Am primit cu bucurie initiativa de a crea acest proiect in cadrul campaniei “Arta pentru viata”, data fiind certitudinea demonstrata ca un mediu creativ face minuni in demersul oricarei vindecari si ca modul in care recuperarea se desfasoara cel mai bine este cel al crearii unui context empatic, deschis si sincer.

Schimbarile emotionale pe care le pot suferi pacientii care au suportat interventii chirurgicale pe cord, starile de neliniste, nesiguranta, duc la slabirea functiilor cardiace. Orice aparitie a unor stimuli mai intensi pot perturba echilibrul unei inimi aflate in convalescenta. Ne dorim ca acest proiect sa vina – daca nu ca un antidot impotriva factorilor provocatori de neliniste, macar ca o mica bucurie, ca un moment de ragaz, care sa aduca mangaiere, chiar si pentru un scurt interval de timp.

Proiectul “Eu cred” pe care il propun – si in care cred cu tarie – ia forma unei jumatati de ora de adevaruri cumva neasteptat de frumoase in simplitatea profunzimii lor, infatisate sub forma unui dialog cu talc intre o actrita de o inteleapta plamadire, de o mare modestie si generozitate, Coca Bloos si o tanara, novice in ale incercarilor si intelesurilor vietii.

Textul este preluat dintr-un dialog real al unui duhovnic grec, Paisie Aghioritul, cu o ucenica de-a sa. Dialogul reprezinta, in fapt, impartasirea experientelor unei inimi ajunsa la maturitate catre o alta inima, mai putin experimentata, dar la fel de plina.

Dialogul se va desfasura in sala de recuperare a pacientilor, nu va avea scenografie, costume sau lumini iar frecventa cu care ne dorim ca aceste intilniri sa se intimple este de doua ori pe saptamana, pe parcursul unei luni.

Datorita faptului ca desfasurarea proiectului nu presupune decat timpul alocat repetitiilor si intalnirilor efective cu pacientii, cele doua actrite au hotarat ca suma de 3000 de euro sa revina unui caz care are nevoie de interventie chirurgicala.