Dragostea le trece pe toate…

Inscris de Clara Stanescu, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Literatura

Clara Stanescu ma numesc, sunt din Craiova, lucrez ca jurnalist independent.

Proiectul de literatura pe care-l propun, „Dragostea le trece pe toate…”, este conceput pentru pacientii din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova diagnosticati cu cancer, pe care boala ii va lasa sa se ridice din pat pentru a incerca sa se-ntoarca la pofta de viata, jucandu-se cu amintirile fericite, cu ganduri bune si vorbe blande. Este apoi pentru familiile care nu stiu cat de important le este rolul, este pentru personalul medical care mult prea mult s-a obisnuit cu durerea umana, cu disperarea si cu moartea.

Am intrat prima data in sectia de Oncologie cand matusa mea a inceput curele de citostatice, chircita de spaima intr-un colt, alaturi de o alta femeie. Cateodata, din lipsa spatiului, stateau trei intr-un pat: slabe, tacute, cu privirile haituite, cu fata luminandu-se a speranta si incredere cand se deschidea usa sa intre cineva.

Am revenit apoi – de fiecare data cu groaza, furie si un sentiment de neputinta. Eram jurnalistul care scria despre comunitate, despre lipsuri si speranta, despre realitate.

Mi-ar placea ca acum sa incerc sa aduc incredere acolo unde este teama, prin activitati care sa aduca laolalta pacienti, familii, personal medical, jurnalisti.

Obiective:

- De a creste increderea in sine a pacientilor, de a-i ajuta sa accepte diagnosticul si tratamentul, de a insela durerea si de a o face suportabila. Prin jocul cu imaginatia si cuvintele blande, speranta poate inlocui frica din sufletul pacientilor.
- De a diminua stresul si tensiunea membrilor familiilor sau rudelor, generate de diagnostic. Activitatile proiectului ajuta ca cei apropiati sa inteleaga mai bine boala si importanta rolului lor in procesul de vindecare.
- Experienta proiectului poate avea un impact asupra asistentilor si medicilor. Terapia prin arta poate inlesni sau imbunatati comunicarea dintre pacienti si personalul medical si poate ajuta la recuperare.

Activitati:

Acestea se vor desfasura in mod regulat, conform unui program stabilit impreuna cu medicii specialisti, in spatii de protocol, in sali de mese si chiar in saloane, in functie de disponibilitatea grupului de pacienti.

- Sa facem cunostinta! – intalnire de prezentare si stabilire a participantilor, pe grupuri

- Conferinta de lansare

- Urmeaza primul atelier de lucru al proiectului la care vor participa, alaturi de grupul de pacienti, si un psiholog. Tema aleasa: „Un moment fericit din viata mea, cand am simtit ca cineva ma iubeste”. Scopul intalnirii: recapatarea sperantei prin intoarcerea la un moment minunat din viata. Se urmareste astfel: formarea unor abilitati de generare a unui feedback pozitiv din partea pacientului, diminuarea starii de anxietate si furie.
Povestirile vor fi inregistrate, constituind ulterior material documentar pentru articole narative (pe care le voi scrie), care vor fi cuprinse intr-o brosura sau revista distribuita in spital.

- Cel de-al doilea atelier va urmari conceperea unei scrisori personale pe o tema stabilita impreuna cu medicul psiholog si va implica persoane din familie si personal medical. In felul acesta, se urmareste construirea unei relatii doctor-pacient mai eficienta. Membriii familiei sau rudele prezente vor invata ca sprijinul lor – prezenta si implicarea – sunt vitale pentru starea psihica si recuperarea pacientului. Tot acum, apartinatorii pot afla mai multe despre cum se manifesta boala si despre nevoile celui bolnav.

- Un al treilea atelier va avea ca invitati o persoana sau doua, fosti pacienti, pentru care tratamentul a functionat. Pacientii actuali vor juca rolul unor „jurnalisti”, adresand intrebari care sa aiba legatura cu titlul proiectului „Dragostea le trece pe toate…”. Scopul intalnirii: ajutarea pacientului sa accepte mai usor diagnosticul medical, sa se impace si sa „coopereze” pe termen lung cu boala. Totodata, se urmareste acceptarea modificarii stilului de viata.

- Un al patrulea atelier: o poezie de dragoste din literatura romana, scurta si simpla, care sa transmita optimism, incredere si speranta. Participantii vor analiza mesajul transmis. Prin virtutile terapeutice ale cuvintelor de dragoste, se urmareste consolidarea increderii, recapatarea optimismului, impacarea cu sine.

- Conferinta de inchidere

Pe toata durata intalnirilor, se vor captura imagini (fotografii) care sa redea expresia diferitelor stari prin care au trecut „actorii” in timpul atelierelor. La finalul proiectului, se vor alcatui albume foto pentru participanti si se va realiza un colaj cu cele mai expresive fotografii, care sa ramana in spital.

Buget:
- Consumabile (hartie, agende, pixuri, mape de presa, tiparituri, cartus imprimanta, flipchart, marker): 200 euro
- Protocol: 400 euro
- Albume fotografii pentru pacienti si spital: 1000 euro
- Onorariu psiholog: 250 euro
- Brosura/ Revista: 1000 euro
- Inchiriat aparatura (camera foto, reportofon, laptop, imprimanta) – 100 euro
- Transport: 50 euro