Djembe – terapie prin percutie

Inscris de Arminda Arsoi, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Teatru

Demult sunt cunoscute efectele benefice asupra sanatatii psihice ale muzicii, iar doua studii recente de monstreaza ca participarea activa la actul muzical duce la un confort si o bucurie mai crescute decat simpla ascultare.
(“Effects of active music therapy interventions on attendance in people with severe mental illnesses: Two pilot studies.” Silverman, Michael J.)

Un alt studiu facut pentru evaluarea efectului muzicii asupra stresului, anxietatii si depresiei asupra unui grup de subiecti de varsta a treia internati intr-un azil arata ca aceast interventie a avut un efect semnificativ in scaderea acestora. Interventia a constat in ascultare, cantec si folosirea unui instrument de percutie, pe durata a 10 zile.
(“An evaluation of the effect of group music therapy on stress, anxiety and depression levels in nursing home residents”,
Mohammadi, Ali Zadeh; Shahabi, Tanaze; Panah, Fereshteh Moradi Canadian Journal of Music Therapy. Jan 2011)

Va propun asadar un proiect prin care ma ofer sa dotez spitalul cu un numar de 10 djembe (tobe africane) si organizarea unui atelier de percutie de 2 zile cu diverse grupuri de pacienti, acestia urmand a fi selectati in functie de afectiuni si stare impreuna cu cadrele medicale de specialitate. Atelierul ar beneficia de indrumarea unui percutionist profesionist, absolvent al Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Eu sunt psiholog clinician cu drept de libera practica si practic consiliere psihologica in cadrul cabinetului propriu din Timisoara.

Instrumentul ales de noi – djembe – de origine africana, este cel mai versatil instrument de percutie folosit cu palmele sau degetele, ceea ce inseamna o experienta kinestezica complexa chiar si pentru incepatori. Numele instrumentului se traduce prin “toata lumea adunata in pace” si defineste si scopul initial al instrumentului.

Pretul instrumentelor este accesibil la un nivel de calitate ridicat. 10 instrumente au un pret de cost de aproximativ 2600 EUR.
Din buget vom acoperi cheltuielile de deplasare, cazare si masa pentru mine si pentru colegul meu artist, in suma de 400 EUR.

Link personal Arminda Arsoi