Din inima

Inscris de Gina Pislaru, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Handcraft

Proiectul porneste de la o experienta personala, care mi-a transformat modul de a privi viata, dar si boala. Pe scurt, de curand am inteles ca cea mai mare problema a oamenilor bolnavi este, pe langa boala in sine, faptul ca trebuie sa depinda de cineva – de asistente, de medici, de rude, de prieteni, uneori chiar si de rudele/prietenii colegilor de salon. Iar sentimentul acesta de neputinta le afecteaza foarte mult starea psihica (si, inclusiv, starea fizica).
Oamenii bolnavi sunt in incapacitatea de a darui. Si stim cu totii, cred, aceasta vorba veche si inteleapta – “Cine da, lui isi da. Cine face, lui isi face.” Asa ca propun nu doar o terapie prin arta, ci si o terapie prin dar. Pentru a-i face sa se simta utili, din nou, pentru a le aduce bucurie, impartasind bucurie, pentru a-i ajuta sa castige din nou incredere in ei.

Ce vom face?

Ii vom invata pe bolnavi sa modeleze bijuterii/mici decoratiuni din pasta modelatoare. Le vom lasa libertatea de a face exact ce-i indeamna inima lor sa faca (obiectul poate sa aiba o forma abstracta, nu trebuie sa fie reprezentarea unui lucru real, neaparat). Apoi vom picta obiectele facute. Iar la sfarsitul proiectului vom darui (de fapt, bolnavii vor darui) creatiile personalului medical, rudelor si prietenilor care au grija de fiecare bolnav. Daca vor exista bolnavi care nu pot participa, ii vom include si pe ei, daruindu-le din micile opere realizate de “colegii” lor.

Program:

- ateliere a 2h/zi, de 3 ori pe saptamana (nu vrem sa-i obosim si nici nu vrem ca atelierele sa devina plictisitoare prin repetarea lor zilnica – trebuie sa-i facem sa astepte cu nerabdare urmatoarea ora de modelaj, pentru ca bucuria sa fie mai mare)

De ce avem nevoie?

Materiale
Pentru modelaj, materialele sunt destul de ieftine: o trusa de modelaj consta in jur de 4 Euro. Daca avem 150 de bolnavi, avem nevoie de 50 de truse, pentru ca in fiecare trusa sunt 3 instrumente, iar in timpul lucrului se poate folosi doar unul singur – 200 Euro.

Accesoriile metalice (pentru medalioane/cercei/lantisoare) costa intre 1-3 Euro, in fiecare punga sunt cel putin 100 de bucati. Asadar avem nevoie de maxim 20x4modele=100 Euro

Pasta costa in jur de 10 Euro/pachet. Avem nevoie de maxim 150 de pachete, deci 1500 Euro.

Pentru pictura avem nevoie de 60 tuburi de culori acrilice a cate 15 Euro, adica 900 Euro.

Bani de taxi (pentru ca se ajunge destul de greu in Fundeni) pentru cei 3 artisti care vor lucra cu bolnavii – 300 Euro.

Avantajele proiectului: nu ii solicita mult pe bolnavi, dar le ofera satisfactia de a face ceva dragut, util si nou. Nu este nevoie de un spatiu mare sau cu dotari speciale.