Digiarta

Inscris de Arminda Arsoi, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Pictura

Odata cu dezvoltarea tehnologiei digitale din ultimii ani a avut loc si o dezvoltare a artei digitale, si a terapiei prin arta digitala. Datorita interesului pentru nou si a capacitatii rapide de invatare, copiii sunt foarte receptivi la utilizarea noilor tehnologii. Unii dintre ei sunt mult mai receptivi la acestea decat la activitatile artistice clasice.

Propun asadar un proiect de arta digitala pentru sectia de pediatrie, folosind tablete grafice.
In prima etapa copii vor fi instruiti sa foloseasca tableta, incepand cu aplicatia “Cartoon Trace: Step by Step” de desen ghidat, prin care acestia vor executa un desen simplu dupa niste modele date.
In partea a doua a atelierului vom trece la partea terapeutica prin colorarea de mandale folosind aplicatia “Mandala”. Copiilor li se va spune sa coloreze o mandala gandindu-se la cum se simt acum. Colorarea mandalelor s-a dovedit a avea efecte terapeutice puternice asupra indivizilor. Crearea sau pictarea de mandale în terapia prin artă este o activitate foarte bună pentru concentrare, exprimare emoţională şi pentru reducerea anxietăţii.
In a treia etapa a proiectului copii vor fi initiati in aplicatia “Sketchbook Express” prin care pot desena liber. Acum le voi propune sa se proiecteze in viitor si sa deseneze o zi din viata lor dupa ce vor iesi din spital.

De asemenea, voi face si o instruire a personalului pentru folosirea tabletelor pentru ca acestia sa poata invata viitorii pacienti care nu sunt familiarizati cu aceasta tehnologie.

Dotarea spitalului cu un numar de 12 de tablete grafice pe care vor fi instalate aplicatiile de desen:
Cartoon Trace: Step by step prin care copii pot desena animale si plante prin urmarirea pas cu pas a unor modele. Copiii pot alege dintr-o paleta de culori pentru a colora desenul asa cum doresc și pot personaliza fotografiile prin adăugiri la modelul exitent.
Mandala este o aplicatie prin care copii pot colora diverse modele de mandale.
Sketchbook Express, una din cele mai folosite aplicatii pentru desen liber folosita pentru tablete si telefoane.

Consider ca propunerea mea are efecte atat prin atelierul propus de art-terapie pentru copii, cat si prin utilitatea sa pentru viitori pacienti ai spitalului.
Prin metodele propuse consider ca pacientii vor avea ocazia sa-si exprime emotiile, ceea ce duce la scaderea nivelului tensional si sa se proiecteze intr-un mod pozitiv in viitor. De asemenea, copii vor putea stabili cu mai mare usurinta relatii intre ei. O astfel de activitate are si o parte educativa, si duce la dezvoltarea capacităţilor cognitive, cat si la dezvoltarea si antrenarea motricitatii generale si fine.

Proiectul se va desfasura pe parcursul a 3 zile (sau mai multe, in functie de numarul de copii internati). Ziua 1: cumpararea, transportul si instalarea softurilor necesare pentru desfasurarea activitatilor propuse. Ziua 2: selectarea copiilor si desfasurarea atelierului de art-terapie. Se vor face grupe in functie de numarul de copii internati, varsta si afectiuni. Ziua 3: instruirea personalului

Buget:
12 tablete grafice: 2750 euro
transport: 60 euro
cazare si diurna: 190 euro

Ma numesc Arsoi Arminda, sunt psiholog clinician cu drept de libera practica si lucrez in propriul cabinet din Timisoara. website personal: www.arminda.ro
Consider ca adoptarea noilor tehonologii este foarte importanta si ca merita exploatate posibilitatile oferite de acestea in toate domeniile de activitate. Utilizarea noilor tehnologii devine astazi parte din procesul de alfabetizare al copiilor si ne ofera noi perspective si posibilitati prin instrumentele moderne de tratament, diagnostic si evaluare disponibile. Un astfel de instrument, poate fi utilizat pe viitor, in functie de decizia spitalului, atat pentru proiecte de art-terapie prin desen si pictura digitala, cat si in alte scopuri. Pe tableta se pot instala diverse programe de diagnostic, evaluare sau tratament.

Link personal Arminda Arsoi