Dialog – joaca prin limbaje

Inscris de Vanesa Bordeianu, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Teatru

Proiectul “Dialog – joaca prin limbaje” – terapie prin conversaţie se adresează pacienţilor cu vârste peste 14 ani, din Spitalul de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, cu scopul de a-i ajuta să treacă mai uşor peste momentele dificile din punct de vedere medical.
Analizând tipurile de patologie ale Spitalului am ajuns la concluzia că modalitatea perfectă pentru pacienţi ar fi un joc care constă într-un dialog (majoritatea persoanelor care suferă de psihoze, tulburări de personalitate, demenţă, au trecut cel puţin printr-un caz de interiorizare, depresii şi antisocializare.)
Desfăşurarea proiectului: Personalul va selecta 25 de pacienţi/zi.
Jocul nu are reguli stricte, fiecare poate comunica în orice fel, fie verbal, fie non-verbal.
Personalul va întocmi 25 bileţele care vor consta în diferite texte scurte şi cu mesaj motivaţional.2 dintre pacienţi vor extrage câte un bileţel şi vor recita în faţa celorlalţi conţinutul, precum un dialog, dar cu suport.
Jocul îi vor ajuta pe pacienţi să-şi înfrângă teama de social.
Înainte de a începe, personalul le va explica despre ce este vorba, iar ei se vor cunoaşte reciproc, lăsându-i câteva minute pentru a se acomoda cu atmosfera.
Menţionez că sunt studentă în anul I la Facultatea de Psihologie, Universitatea Ovidius – Constanţa, iar această oportunitate de a participa mă va ajuta pe viitor, iar la rândul meu să-i ajut pe alţii. Am mai lucrat (voluntariat) la un centru pentru copii cu autism şi am constatat că interacţionând între ei i-au făcut mai sociabili şi mai receptivi în diverse acţiuni.