Deschiderea persoanei fata de Fiinta ei prin arta

Inscris de Ioana Farcas, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Pictura

Deschiderea persoanei faţă de Fiinţa ei prin artă

Proiectul pe care îl propun presupune utilizarea resurselor complexe de art-terapie în ateliere de: naraţiune personală (prin intermediul picturii, modelajului, desenului şi scrisului). Acestea vor fi completate cu resurse psihoterapeutice clasice: exerciţii de relaxare, de respiraţie, de meditaţie. Resursele necesare provin din experienţa de voluntar, la Fundaţia Sacro-Cuore din Baia-Mare, din implementarea proiectului:’’Reducerea stresului organizaţional la ASSOC, prin mijloace de art-terapie.’’ De asemenea din experienţa mea de absolventă de arte plastice, de masterandă în resurse umane şi de scriitoare : publicarea cărţii ,,Scenarii’’, la Editura ,,Zestrea’’ şi a altor scrieri, în Revista ,,Rezon’’ şi Revista- ,,Citeşte asta!.’’ La acestea se vor adăuga contribuţiile voluntare ale unui psiholog şi ale unui artist plastic.
Argument
Predarea neputincioasă în mâinile medicilor, a celor bolnavi care nu găsesc un sens îmbolnăvirii lor şi, ca atare, nu-şi asumă responsabilitatea pentru însănătoşire, evidenţiază cât de uşor poate să dispară controlul asupra propriei vieţi şi cât de stresantă poate fi lupta cu boala şi cu durerea.
Boala este un mesaj al corpului agresat, nu inamicul cu care trebuie să te lupţi. Ea trebuie ascultată şi înţeleasă, prin limbajul simptomelor şi al simbolismului corpului uman. Când se ajunge la înţelegerea cauzelor bolii, corpul nu mai trebuie să trimită persoanei semnale. Printr-o atitudine justă, se declanşează puteri vindecătoare, care există latent în fiecare dintre noi.
În noi există o energie creativă care vrea să se exprime. Pe lângă creierul logic, stimularea celui artistic (localizat în emisfera dreaptă), declanşează sau expansionează potenţe creatoare ocazionând descoperirea lucrurilor ascunse: dorinţe refulate, sentimente reprimate, angoase. Tot atâtea semnale de traume sau blocaje, câte au fost ,,presărate’’ pe calea care acoperă transparenţa Fiinţei.
În momentul acceptării alianţei creative, artist-la-artist cu transcendenţa, are loc o expansiune a posibilităţilor creative. Aceasta presupune: transformarea durerii în alinare, a angoasei în creaţie, descoperirea propriei identităţi prin meditaţie, pictură sau scris.
Arhetipul central numit Sine(Jung) are o funcţie reglatoare, stabilizatoare, compensând dezechilibre, ‘’sursă creativă’’, ,,ghid de înţelepciune interioară’’.
Grupul ţintă: un grup de bolnavi de cardiopatie (somato-psihici) şi un grup de copii (Pediatrie).
Scopul proiectului:
Programul urmăreşte stimularea şi expansiunea potenţialului creativ şi apropierea de Sinele autentic, cu valenţele sale curative.

Mijloace şi tehnici:
Resurse terapeutice specifice artei: naraţiune personală ( desenul, pictura)- ca lucru cum metafora vindecătoare. Familarizarea cu meditaţia, exerciţiile de relaxare interactive şi respiraţia abdominală, relaxare scapulară (pe fond de muzică vindecătoare).
Programul atelierelor propuse: (frecvenţa- de 5 ori pe săptămână):
1.Pentru copii:
a) atelierul ludo-terapeutic/ de 2 ori pe săptămână:(jocuri de relaxare şi cunoaştere interactivă)
b)desenul corpului propriu şi al omuleţului( se va interpreta schema corporală şi imaginea inconştientă a corpului)
c)sguaggle game(Winnicott)
d)meditaţii cu prinţi şi prinţese(Kabat-Zinn)
e)atelierul de pictură: temă la alegere-jucăria/personajul/anotimpul preferat
f)atelierul de modelaj în plastelină
f),,îmbrăţişarea îngerilor’’
g)călătorie iniţiatică: autodezvoltare personală
2. Pentru adulţi
a)jocuri de relaxare şi cunoaştere interactive
b)meditaţii cu exerciţii de respiraţie specifice mindfulness ( Kabat-Zinn)
c)desen: autoportretul, linia simbolică a vieţii
d)pictură: lucrare colectivă (rezonanţa simbolurilor grupului)
e)scris: naraţiune personală
Alocarea de fonduri:
Materiale, ateliere 1000€
2boxe, cd-uri( Iovu, muzica Îngerilor), cd-player 700€
Cazare, masă, deplasare 3 persoane (1 psiholog, 2 plasticieni 600€)
Jucării de pluş, mascote 140€
Consumabile 260€
Promovare expoziţie, vernisaj 100€
Cheltuieli de protocol 100€
Cheltuieli neprevăzute 100€
Ioana Fărcaş