Cuvintele vindeca, arta mangaie si imbratiseaza!

Inscris de Iuliana Sgircitu, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Pictura

Principala problema a bolnavilor o reprezinta nu faptul ca sunt nevoiti sa stea intr-un loc pe care-l percep ca fiind rece, neprietenos, ci faptul ca se simt inutili, dependenti de ceilalti, plictisiti. De foarte multe ori, acestia stau cu ochii pe pereti si se gandesc la durerile si problemele lor. Pentru ca procesul de vindecare sa aiba loc mai rapid, bolnavii trebuie sa se deconecteze, sa fie implicati in diferite activitati cu scop terapeutic, sa faca lucruri care sa le distraga atentia de la boala si durere si sa-i indeparteze de gandurile negre.

Prin proiectul “Cuvintele vindeca, arta mangaie si imbratiseaza!” profesorii Scolii de Arta Ariodante vor sa-si foloseasca experienta, creativitatea si talentul pentru a implementa un proiect artistic complex. Scopul acestui proiect este implicarea pacientilor in diferite activitati artistice (pictura, muzica, handcraft) care sa-i ajute sa se deconecteze de boala si sa-i faca sa se simta utili, activi, sa simta ca boala e doar un episod trecator. Faptul ca vor picta peretii spitalului le va creste increderea in ei si optimismul si vor simti ca au facut o fapta buna pentru viitori pacienti.

Grupuri tinta :

•25 de copii din sectia de pediatrie
•25 de adulti din sectia de boli interne

Activitati :
•Ateliere de pictura in cadrul carora pacientii vor avea ocazia sa invete sa picteze
•Ateliere de handmade, confectionarea unor obiecte, pe care apoi vor trebui sa le daruiasca celorlalti, astfel incat fiecare persoana implicata in atelier sa ramana cu un obiect primit cadou
•Ateliere de muzica- pacientii vor invata cateva note sau mici fragmente din lucrari celebre la chitara sau vor canta impreuna cu profesorul de canto.
•Atelier de realizare de ravase cu mesaje pozitive: fiecare persoana va trebui sa redacteze scrisori scurte, de 2-3 fraze, in care vor scrie niste mesaje pozitive pentru un om bolnav. Dupa ce toti pacientii implicati vor scrie scrisorile, vom merge cu ei prin spital si ii vom ruga sa le dea altor pacienti, pe care nu-i cunosc, impreuna cu o imbratisare. Astfel pacientii vor simti ca au ajutat alti oameni aflati in aceeasi situatie ca ei, acest lucru ii va intari, ii va ajuta sa uite de problemele lor si sa simta ca au facut un lucru bun pentru cei din jurul lor.
•In ultima zi a proiectului, adultii impreuna cu copiii vor picta holul sectiei de pediatrie, dupa o schita facuta de profesorul de desen de la Scoala de Arta Ariodante. De asemenea, copiii care au participat la atelierul de muzica pot canta fragmentele invatate.

Buget :

1600 euro materiale pentru pictura
800 euro pentru logistica (transport, cazare, masa)
600 euro materiale pentru handmade

Link personal Iuliana Sgircitu