Cuvinte care eliberează

Inscris de Mariana Cămărășan, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Teatru

Cuvinte care eliberează

Ceea ce propunem este un proiect complex, având că principală trăsătură generozitatea de a dărui publicului căruia i se adresează o experienţă aparte şi, în acelaşi timp, general valabilă în privinţa mecanismelor interioare ale psihicului uman. Aceste date îl recomandă unor parteneri atât de speciali cum sunt cei încercaţi, aflaţi pentru o vreme în îngrijire medicală. Proiectul a fost conceput cu Alexandra Penciuc, coautoare a regiei şi scenografiei spectacolelor pe care le semnăm împreună şi este un one-woman-show care va fi susţinut de actriţa Florina Gleznea şi supervizat de psihologul Ludovic Săndulescu.
Cuvinte care eliberează este o operă vindecătoare, pentru că este mărturia luptei de eliberare din prizonieratul unei boli aparent inexplicabile, pornită din traume ale copilăriei, dar şi ale maturităţii şi care şi-a găsit ca formă de manifestare o acerbă suferinţă fizică şi psihică. După şapte ani de psihanaliză, Marie Cardinal, autoarea acestei lucrări autobiografice, se regăseşte pe sine, vindecată, şi astfel îi regăseşte pe ceilalţi. Textul, scris cu mare sensibilitate, dar şi cu mult umor şi ironie, este nu numai un text dramatic cât mai ales unul dătător de speranţă prin fiecare victorie pe care protagonista o înregistrează în lupta ei cu boala.
Respectând într-o măsură proporţională structura cărţii, proiectul urmează a se desfăşura pe parcursul a două zile. Este şi nu este un experiment, deoarece unul dintre scopuri este acela de a vorbi într-un mod subtil despre perseverenţa necesară oricărei mari realizări. Marie Cardinal a revenit în cabinetul terapeutului său timp de 7 ani, eliberându-se de propriile traume prin cuvintele rostite în şedinţe care aveau loc de trei ori pe săptămână. Ore care pot părea nesfârşite – au fost ocupate cu lupta ei de a se vindeca şi în afară, în singurătate şi intimitate. Pentru monologul pe care îl va susţine Florina Gleznea, preconizăm în prima zi o durată de o oră şi jumătate, cu o pauză care să permită interacţionarea liberă a participanţilor, urmând ca în cea de-a doua zi reprezentaţia să dureze o oră şi să fie urmată de o dezbatere mediată în deplina siguranţa pe care o poate oferi psihologul implicat în proiect. Reîntâlnirea participanţilor în a doua zi de desfăşurare poate aduce mai multe beneficii în ceea ce priveşte interacţiunea şi oferă răgazul unor aprofundări în măsura în care spectacolul a avut un impact asupra lor. Poate de asemenea crea o deschidere în a se descoperi şi a-şi exprima propriile întrebări şi răspunsuri, avâmd darul de a determina o mai mare implicate şi un sentiment de solidaritate şi de respect pentru sine şi pentru cei aflaţi în suferinţă.
Răspunsurile pe care un om le poate descoperi într-un dialog responsabil şi autorizat sunt întotdeauna benefice. Ne raportăm la propria existenţă sau la existenţa celorlalţi prin similitudini, prin empatie şi prin procese succesive de conştientizare. Iar teatrul poate avea acel un impact emoţional cu caracter declanşator, facilitând procesul de conştientizare şi eliberate de sub tirania unor blocaje nefaste şi redând asftfel echilibru şi speranţa.
Proiectul se poate desfăşura succesiv în fiecare dintre cele 5 spitale, într-un turneu a cărui durata poate fi încadrată în două săptămâni. Costurile pe care le-ar presupune se înscriu în bugetul menţionat de 3000 de euro şi sunt următoarele: 900 euro – producţie spectacol (decor, recuzită, costum), 600 euro – diurnă (masa – 4 persoane, 14 zile), 1200 euro – cazare (3 camere -11 nopţi cazare), 300 euro – transport (autoturism, combustibil pentru un total de 1640 km). Astfel bugetul provenit din Programul Artă pentru viaţă vor fi destinaţi cheltuielilor de producţie şi de logistică, urmând că participarea la evenimentele pe care le vor prilejui reprezentaţiile şi dezbaterile se se facă în regim de voluntariat. Montarea spectacolului (dramatizare, achiziţii decor, recuzită şi costume, repetiţii, pregătirea dezbaterilor) presupune o muncă de echipa pe o durată de aproximativ 2 luni. Remuneraţiile pentru construcţia acestui proiect vor face obiectul unor cereri ulterioare de finanţare, cu speranţa că va fi posibil un parteneriat între Programul Artă pentru Viaţă şi alte organizaţii susţinătoare.
Mariana Cămărăşan

Link personal Mariana Cămărășan