CUTIA MAGICA :)

Inscris de Elisabeta Cotutiu, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Handcraft

CUTIA MAGICA sau THE MAGIC BOX

Domnul Vasile Preda, profesor la facultatea de Psihologie din Cluj defineşte art terapia vizual plastică drept “o activitate care utilizează metode neverbale, bazate pe creaţia plastică ( desen, pictură, sculptură, modelaj, colaj), având valenţe psihoterapeutice, evidenţiate prin obiectivarea activităţii imaginative într-un produs de nuanţă artistică, sau prin receptarea şi trăirea semnificaţiilor unor asemenea produse.”
Ca si obiective ale acestui proiect enumar:
- întărirea eului printr-un aport de satisfacţie
- Socializarea, dezvoltarea creativitatii si petrecerea timpului in mod constructiv, pozitiv datorită dinamicii de grup
- exprimare conflictelor inconştiente pe care copilul nu este capabil să le verbalizeze
Ca si instrumente si metodologie m-am gandit la urmatoarele:
- O harta pe care este desenat un traseu. Pe parcursul traseului sunt cutiute mici cu surprize. Pentru a descoperi unde sunt cutiutele si ce contin ele, se va folosi un cub care in laturile sale contine indicii despre locatia cutiilor. Exista posibilitatea ca pe aceasta harta sa existe o oprire, sau mai multe, la care copilul este indrumat sa invete o poezie, sau sa imite un personaj sau sa faca ceva ce lui ii face deosebita placere si toate acestea sa il motiveze pentru a continua jocul, insa si pentru a-i mentine mintea ocupata pentru perioade mai lungi de timp.
- Cutiile respective despre care se dau indicii pe harta, respectiv prin intermediul cubului, ele se afla propriu-zis in spital ascunse.
- In aceste cutii viu colorate de dimensiuni medii, se afla in unele hartie colorata si culori, in unele carti de colorant, in unele acuarele, in unele plastelina, in unele carti de citit, in unele caiete si creioane, in unele carti de povesti, ata si materiale pentru fetite,pietricele si lipici, hartii creponate sau diferite figurine din care acestia pot alege si cu care pot sa construiasca o poveste, poate chiar propria lor poveste.
- Copilul are posibilitatea sa aleaga alta cutie daca dupa cum mentionam si mai sus invata o poezie sau citeste o poveste copiilor din salon, sau daca impersoneaza un personaj, asta normal in functie si de mobilitatea si problema pe care o are copilul pentru a evita suprasolicitarea sau stresul.
- Toate aceste mici “instrumente” ajuta copii sa creeze dupa caz ceva, fie o pictura, o poezie, un desen, o compunere, etc.
- De la inceputul jocului, pentru a-i motiva pe copiii sa desfasoare activitati si pentru a le captiva atentia , pentru a le starni interesul, li se spune ca cine castiga jocul, respectiv cine va realiza ceva cu ceea ce gaseste in cutie va ajunge la CUTIA MAGICA, la o data stabilita de comun acord cu personalul spitalului.
- Ce este CUTIA MAGICA?! CUTIA MAGICA va fi reprezentata de o incapere in care vor fi expuse toate lucrarile si tot ceea ce au realizat copiii, prin intermediul proiectilor, deoarece cu acordul parintilor, copiilor, respectiv a personalului din spital se pot realiza mici filmulete ca apoi sa fie vizionate de copiii, insa nu trebuie neaparat. In aceasta CUTIE MAGICA, care este o surpriza pentru copiii, ei vor imbraca la intrare costume, in funcie de preferintele si bugetul existent, insa se poate improviza din haine sau materiale diferite. In aceasta cutie va fi o lume de basm in care copiii pot sa traiasca sau sa-si imagineze o viata fara boala, cu speranta si iubire, unde binele invinge intotdeauna.

Acest proiect ofera suport in ceea ce priveste organizarea si restructurarea unor acceptiuni si credinte care impiedica desfasurarea unor activitati zilnice in cadrul unei vieti cu sens si valoare. Nimic nu este si nu va fi fara iubire, iar acesti copiii au atat de multa nevoie de iubire atat sa primeasca cat si sa impartaseasca!
P.S. Va multumesc ca mi-ati oferit posibilitatea sa-mi impartasesc gandurile cu voi! Sa fiti bine!