Culorile sufletului

Inscris de Mircea Eugen, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Pictura

Inca din copilarie simtim dorinta de a ne exprima creativitatea, gandurile si emotiile prin intermediul reprezentarilor vizuale. Culorile si formele alese pot transmite cu usurinta sentimentele si starile interioare ale autorului.
Acesta este si motivul pentru care pictura este utilizata in scop terapeutic. Stimularea creativitatii prin intermediul artei reuseste, astfel, sa il detaseze pe pacient de la preocuparea sa majora, reprezentata de boala diagnosticata.
Din acest motiv, proiectul propus pentru Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu este constituit dintr-o serie de ateliere de pictura dedicate pacientilor internati. In cadrul atelierelor desfasurate zilnic, pacientii vor realiza, sub o atenta indrumare si supraveghere, lucrari in diverse tehnici: lucrari in acrilic sau ulei pe panza, lucrari in acuarele pe hartie, icoane pe lemn, pictura pe vase din ceramica etc.
Aceste lucrari vor reprezenta atat o forma de exprimare personala a pacientilor, cat si un reper in evolutia acestora pe parcursul celor 2 saptamani , in care vor participa la atelierele de pictura. In cadrul atelierelor se vor lua in calcul efectele terapeutice ale diferitelor culori, astfel ca, tematica si cromatica sugerata pacientilor vor fi alese in functie de afectiunea de care sufera fiecare in parte.
La final, lucrarile vor fi expuse in incinta spitalului, iar participantii vor primi diplome, acest eveniment avand drept scop recunoasterea personala, cresterea nivelului de incredere si incurajarea pacientilor de a continua procesul de exprimare prin intermediul picturii. Lucrarile cele mai reusite vor putea fi utilizate la decorarea spatiilor de asteptare sau a saloanelor.

Motivatie: Cu o experienta de peste 40 de ani ca artist si profesor, am avut ocazia de a observa efectele pe care pictura o are asupra oamenilor. Indiferent de talentul personal, pictura reprezinta o forma de exprimare a emotiilor, a gandurilor si a sufletului persoanei care alege sa isi impartaseasca in acest mod universul interior.
Scop: implicarea pacientilor intr-un proiect artistic, pentru ca perioada petrecuta in spital sa includa o activitate creativa si relaxanta. Terapia prin pictura are drept scop incurajarea pacientilor de a-si exprima si impartasi sentimentele prin intermediul artei. De asemenea, lucrarile pot fi interpretate de catre personalul spitalului, putand reprezenta o alta cale de intelegere a sufletului si mentalului pacientilor.

Target: minim 15 pacienti (adulti si copii)
Pentru a acorda atentie si indrumare fiecarui pacient in parte, ne propunem ca participarea medie sa fie de 2 pacienti/ora, in 7 serii / zi

Echipa:
Eugen Mircea – artist plastic, membru al Uniunii Artistilor Plastici Iasi; experienta de peste 40 de ani ca profesor de desen
Andra-Maria Mircea – artist fotograf; expertiza in pictura pe sticla, lemn, panza

Fezabilitate:
Pentru implementarea proiectului este necesar un spatiu in care pacientii sa poata picta. In cazul in care spitalul nu poate pune la dispozitie un spatiu exclusiv cu aceasta destinatie, timp de 2-3 saptamani, se pot gasi solutii alternative in acest sens.
30%-35% – cheltuieli de transport, cazare, masa
60%-70% – cheltuieli cu materialele
5%-10% – cheltuieli logistice (diplome de participare, panouri de expunere a lucrarilor – daca este cazul), alte cheltuieli neprevazute

Link personal Mircea Eugen