Cu Inima

Inscris de Magdalena Pata, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Teatru

CU INIMA
un proiect de colaborare artistica si arta incluziva, impreuna cu maxim 10 tineri intre 10 – 16 ani internati la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardio-Vasculare C.C. Iliescu, pe termen lung sau mediu, condus de Magda Pata, documentat si sprijinit de Claire Griffiths.
Proiectul se va desfasura in ateliere de cate 1 – 2 ore si sesiuni individuale, timp de 2 saptamani. Participantii vor fi referiti la proiect de echipa sectiei de pediatrie sau vor fi invitati in urma unui atelier pilot si de introducere in proiect.
Munca mea este conversationala. Ideile se nasc in timp ce vorbim si facem impreuna. Apoi selectam ideile care vibreaza cu majoritatea grupului si incepem sa le facem. Ca si grup urmam o singura idee la care contribuie toata lumea in modul dorit de fiecare. In acelasi timp urmarim si colaborari laterale si facilitam realizarea unor idei artistice personale. Incercam sa extindem cat mai mult abilitatile colaboratorilor nostri. Unii colaboratori sunt in prim plan, altii prefera sa stea in umbra, unii au voce si ritm, altii mana buna la desen. Incercam sa includem ideile fiecaruia in proiectul final. Produsul proiectului este de obicei de natura multi-media (literatura, drama, film, fotografie, animatie, proiectii). Putem face un dans, film, animatie, proiect de fotografie, o carte, o instalatie, muzica. As dori proiectul sa fie prezentat publicului format din familiile participantilor, personalul spitalului, alti artisti, intr-o expozitie. Vom vedea daca putem sa intervenim in mediul spitalului si sa il schimbam intr-un mod pozitiv pentru cei ce trebuie sa isi petreaca timpul acolo. Deasemenea, as vrea sa prezint proiectul altor artisti sau practicieni prin arte incluzive.
Intre ateliere participantii la proiect vor putea sa continue munca individual sau in grupuri mai mici, de exemplu, pot desena sau scrie ideile lor intr-un caiet sau pot discuta cu colegii despre ce vor sa faca a doua zi.
Tema centrala a proiectului poate fi inima, insa suntem deschisi la ideile venite de la participanti. Cand esti internat in spital esti intr-o postura vulnerabila, tot ce conteaza este sa te faci bine sau sa te refaci dupa o trauma fizica. Insa timpul devine lung si plictisitor. Orele de vizita nu sunt destul de lungi, sau cateodata nu ai chef sa te vezi cu nimeni. Petreci mult timp cu tine. La ce te gandesti tot acest timp? Cum il umpli?
Vom lucra cu materiale din mediul spitalului: halate albe pentru pictura, seringi pentru lucrul cu cerneala, tuburi de perfuzie, manusi de plastic etc. Vom investiga prin desen, sunet, miscare, jocuri, colectare de material pentru ateliere.
Procesul artistic in care vor fi implicati participantii va avea valoare terapeutica. Participantii vor avea posibilitatea sa se exprime personal, sa-si exteriorizeze trairile si gandurile lor fata de experienta de a fi in spital, vor rezone cu altii si vor gasi puncte in comun, vor putea sa isi dezvolte strategii de a face fata situatiei in care se afla, ar acumula abilitati artistice care le-ar putea fi de folos pe viitor.
Experienta mea de psiholog si mentor scolar, dar si aceea de artist imi permit sa organizez activitati care sa tina cont de punctele tari si de nevoile fiecarui participant. Astfel vom organiza activitati care sa fie adecvate conditiei de sanatate a participantilor.
Bugetul de 3000 euro va fi distribuit astfel: 800 euro – transportul artistilor (din Marea Britania) si cazarea in bucuresti a artistilor, 300 euro – cheltuieli neprevazute; 700 euro – proiector digital purtabil, 700 – material de arta, inclusiv pentru expozitie – cerneluri, hartie, 500 – material medicale (seringi, manusi etc., care apoi fi folosite ca material explorative pentru copiii care urmeaza sa aibe o operatie, de ex). As putea realiza acest proiect cu un buget mai mic.
As dori sa implic in acest proiect si un membru din personalul spitalului care ar fi dornic sa ajute. As dori sa gasesc si un voluntar student la arte.

Am o experienta de peste 15 ani de lucru cu copii si adulti cu diverse dizabilitati (de invatare, multiple si profunde, emotionale), conditii medicale (HIV, SIDA). In ultimii trei ani, ca artist, am colaborat la, sau condus diverse proiecte de arta cu copii si adulti cu dizabilitati:
• Cascade: facilitator pentru copii cu dizabilitati profunde, iar colega mea Claire Griffiths a documentat proiectul la . http://vimeo.com/9741402#
• Elastic Fantastic, 2010 – 2011, performance si film colaborativ, impreuna cu 10 artisti ai Teatrului de la Gasteni, care traiesc si lucreaza la CRRN Racaciuni, jud. Bacau. Acest film a fost realizat in cadrul proiectului de cercetare prin arta, realizat pentru Diploma de Master prin Practici Incluzive, Universitatea Brighton. http://vimeo.com/32631422 si http://arts.brighton.ac.uk/study/fine-art/maiap/student-work/magda-pata
• Muzika Charitable Trust – 2003 – 2012, voluntar, lucrez cu copii si adulti cu dizabilitati, fac cursuri de pregatire pentru personalul si conducerea centrelor rezidentiale din jud. Bacau. http://www.muzika.org.uk/